Libanese partijleider vergeet ‘Zionisten’ te zeggen in plaats van ‘Joden’

Polen, 23 januari 2020. Een delegatie van religieuze moslimleiders stappen door de poort die leidt naar het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz samen met een joodse groep [beeldbron: American Jewish Committee via AP]

De Libanese vice-minister en leider van de Dignity Party, Faisal Karami, lijkt de memo te hebben gemist om niet ‘joden’ te zeggen als hij iets antisemitisch zegt.

Tweets over de geschillen tussen Israël en Libanon bij het afbakenen van zeegrenzen, schreef Karami :
 

#Libanon dat de zuidelijke zeegrens bepaalt, is een bevestiging van onze rechten in onze wateren en onze rijkdom. We groeten de presidenten, ministers en de leiding van het leger en het onderhandelingsteam die deze stap hebben begaan, we geven niet om de bedreigingen van de Israëli’s. Zoals bij elke strijd om de waarheid, zijn we niet bang voor de Joden van buitenaf, noch voor de Joden van het binnenland !!

Er zijn misschien 60 Joden overgebleven in Libanon van de 20.000 die er in 1948 nog woonden (volgens JVL). Toen christelijke Arabieren over Libanon regeerden, genoten joden relatieve tolerantie. In het midden van de jaren 50 woonden ongeveer 7.000 joden in Beiroet.

Als joden in een Arabisch land was hun positie echter nooit veilig en de meerderheid vertrok in 1967. Gevechten in de moslim-christelijke burgeroorlog van 1975-76 wervelden rond de Joodse wijk in Beiroet, waarbij veel joodse huizen, bedrijven en synagogen werden beschadigd.

De meeste van de overgebleven 1.800 Libanese Joden emigreerden in 1976, uit angst dat de groeiende Syrische aanwezigheid in Libanon hun vrijheid zou beknotten. De meeste joden gingen naar Europa (vooral Frankrijk), de Verenigde Staten en Canada.

Karami’s poging om de Joden in Libanon af te schilderen als veronderstelde vijanden is zo antisemitisch als maar kan zijn, wat aantoont dat zijn antipathie jegens Israël evenmin wordt gestimuleerd in enig voorwend patriottisme, maar in pure, ouderwetse “Jodenhaat”.

Libanese Joden bidden bij de inauguratie van de Magen-Abraham-synagoge in 1926 in Beiroet, Libanon

Bronnen: een artikel van EoZ op de site van de auteur en een artikel op JVL