Politici in Berlijn roepen op tot een totaal verbod op aanstaande antisemitische ‘Quds Day’-bijeenkomst

Politici in Berlijn roepen op tot een algeheel verbod op manifestatie “Al Quds Day” (aka Dag van Jeruzalem) van dit jaar, een bijeenkomst die momenteel gepland staat voor 8 mei in de Duitse hoofdstad.

Gesponsord door het Iraanse regime, vindt het jaarlijkse evenement dat oproept tot de vernietiging van Israël plaats in Teheran en verschillende andere steden, met de vlag van Hezbollah, de sjiitische terreurorganisatie van Iran in Libanon, die in Duitsland en andere Europese landen verboden is.

Het evenement van vorig jaar werd afgelast vanwege de COVID-19-pandemie. Vorig jaar kwamen echter meer dan 2.000 anti-Israëlische demonstranten bijeen om antisemitische en anti-zionistische leuzen te reciteren in de buurt van de Brandenburger Tor in Berlijn. Een Joodse tegendemonstrant kreeg van een van de organisatoren van de bijeenkomst te horen dat “Hitler terug moet komen om de rest van de Joden te vermoorden.”

Maandag riep een leider van de liberale FDP-partij in de Berlijnse Senaat op tot een volledig verbod op de geplande Al Quds Day-bijeenkomst van dit jaar.

Holger Krestel – de woordvoerder van de FDP voor de bescherming van de grondwet – drong er bij senatoren op aan “alle juridische middelen aan te wenden om deze schandelijke gebeurtenis te voorkomen”.

In het verleden hebben opeenvolgende regeringen betoogd dat een verbod op de mars in Berlijn waarschijnlijk onwettig zou zijn. Volgens een woordvoerder van Andreas Geisel – een senator van de centrumlinkse SPD-partij die de mars eerder omschreef als “een van de meest walgelijke antisemitische gebeurtenissen” – beschouwt het stadsbestuur de Al Quds-mars elk jaar “zeer zorgvuldig”.

“Antisemitisme hoort niet thuis in onze vrije en tolerante stad”, zei de SPD-woordvoerder tegen de Berliner Morgenpost , zonder te zeggen of er dit jaar een verbod zou komen.

De slogan “Israel ist unser Unglück” verwijst naar die andere slogan “Die Juden sind unser Unglück” die nazi propagandist Julius Streicher afficheerde op zijn antisemitisch rioolblad Der Stürmer in de jaren dertig in vorige eeuw. Antisemitisme en anti-Israëlisme zijn gewoon synoniemen en de twee kanten van dezelfde munt.

Een gedachte over “Politici in Berlijn roepen op tot een totaal verbod op aanstaande antisemitische ‘Quds Day’-bijeenkomst

  1. Al Quds Day verbieden in Berlijn, terwijl ze toch gezamelijke interessen hebben!

    Gaat er niet van komen!

    Er zal wel weer een excuus gevonden worden om dit ‘recht op protest & vrije meningsuiting door te laten gaan.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.