Duitse minister van BuZa Heiko Maas noemde sabotage van Iraanse nucleaire faciliteit ‘geen positieve bijdrage’

Op donderdag 2 juli 2020 werd de uraniumverrijkingsfaciliteit in Natanz zwaar geteisterd door een brand [beeldbron: Atomic Energy Organization of Iran]

De minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland kreeg maandag kritiek nadat hij zijn afkeuring had uitgesproken over de sabotage in het weekend van de nucleaire faciliteit in Natanz in Iran, die op grote schaal aan Israël wordt toegeschreven, aldus een bericht in The Algemeiner.

De details van het incident in Natanz blijven onduidelijk, maar rapporten geven aan  dat het een systemische stroomstoring betrof als gevolg van een massale cyberaanval, met ernstige schade aan de faciliteit tot gevolg. Bij het incident vielen geen slachtoffers.

Het Iraanse regime gaf Israël de schuld van de aanval, die het “nucleair terrorisme” noemde, en zei dat het wraak zou nemen.

Maandag meldde de Associated Press dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei dat het Natanz-incident “geen positieve bijdrage” was aan het diplomatieke proces dat gaande is in Wenen, waar de VS en Iran indirecte gesprekken voeren over een mogelijke terugkeer naar de nucleaire deal van 2015, waaruit voormalig president Donald Trump zich in 2018 terugtrok.

Abraham Cooper, Associate Dean van het Simon Wiesenthal Center, bekritiseerde Maas en het diplomatieke proces en zei tegen The Algemeiner:

Minister van Buitenlandse Zaken Maas heeft 100% gelijk. De sabotage zal niet helpen bij gesprekken waarvan de belangrijkste agenda het afschaffen van zware sancties tegen Iran is. Dit is een regime dat keer op keer de nucleaire overeenkomst heeft geschonden, Israël bedreigt met genocide, een existentiële bedreiging vormt voor de Golfstaten en schaamteloos een spionage / terreurnetwerk in heel Europa opzet. De sabotage in de nucleaire faciliteit was alleen nodig omdat de Europese mogendheden elke keer met hun ogen knipperen als Teheran zijn nucleaire wapenontwikkeling vordert. Duitsland heeft overduidelijk gemaakt dat zijn diepe economische banden met Iran alle andere zorgen opheffen.

Hillel Neuer, hoofd van de ngo UN Watch, had ook kritiek op Maas en zei: “Terwijl de minister van Buitenlandse Zaken officieel namens de Duitse regering spreekt, ken ik veel Duitse mensen die de moorddadige aard van het Iraanse regime begrijpen en daar anders over denken dan Heiko Maas. “

Ondertussen lijkt de regering-Biden zich afzijdig te houden van de gevolgen van het incident in Natanz. Volgens Axios ,  een senior Witte Huis ambtenaar zei:

We hebben meldingen van een incident bij de Natanz verrijking faciliteit in Iran gezien. De Verenigde Staten waren niet betrokken, en we hebben niets toe te voegen aan speculaties over de oorzaken.

2 gedachtes over “Duitse minister van BuZa Heiko Maas noemde sabotage van Iraanse nucleaire faciliteit ‘geen positieve bijdrage’

 1. Israel doet het vuile werk voor de Europeese watjes met hun failliete legers.

  Wat de Eichman kloon er verder wel/niet van vind doet er niet toe. Hij zou er beter aan doen te zorgen dat het Duitse/Nato leger op orde is voor wanneer Iran besluit een atoomkop richting de Republiek te sturen.

  Genoeg met al die EU commentaren. Laten ze éérst hun eigen rotzooi opruimen!

  Geliked door 2 people

 2. Het is te hopen dat Israël dit soort sabotageacties veel vaker zal gaan uitvoeren.
  Het is de enige manier om de Satanische doelstellingen van Iran te dwarsbomen. Van de rest van de wereld valt weinig te verwachten.
  Geloven dat Iran zich bij een hernieuwd akkoord opeens wel aan de regels zou gaan houden getuigt slechts van een grenzeloze naïviteit!

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.