Iraanse nucleaire opwerkingsfabriek voor 9 maanden buiten dienst

Iran, een van de belangrijkste staatssponsors van terrorisme in de wereld, beweerde dat een grote storing in zijn nucleaire faciliteit in Natanz begin zondag – vermoedelijk het gevolg is van een Israëlische cyberaanval – een “terroristische daad” was en dat Iran zou terugslaan.

De Israëlische Mossad zat achter de aanval op een Iraanse nucleaire faciliteit, zeiden verschillende westerse inlichtingenfunctionarissen zondagmiddag.

Volgens een rapport van Channel 13 voerde de Israëlische inlichtingendienst de aanval uit die de uraniumverrijkingsfaciliteit van Iran in Natanz beschadigde.

De aanval heeft de uraniumverrijkingsoperaties van Iran aanzienlijk aangetast, waardoor alle uraniumverrijkingsinspanningen in het land tijdelijk moeten worden stopgezet. De stroomvoorziening naar de installatie in Natanz moet nog worden hersteld.

“Om de doelen van deze terroristische beweging te dwarsbomen, zal de Islamitische Republiek Iran enerzijds de nucleaire technologie serieus blijven verbeteren en anderzijds onderdrukkende sancties opheffen”, aldus Ali Akbar Salehi, het hoofd van de Organisatie voor Atoomenergie van Iran, volgens staatstelevisie.

Hij voegde eraan toe dat “terwijl hij deze wanhopige stap veroordeelt, de Islamitische Republiek Iran de noodzaak benadrukt van een confrontatie door de internationale organisaties en de (Internationale Organisatie voor Atoomenergie) tegen dit nucleaire terrorisme.”

Een lid van het Iraanse parlement zei eerder op de dag dat het “zeer waarschijnlijk” was dat de schade het gevolg was van “sabotage”, maar gaf geen toelichting, meldde de Israëlische nieuwssite N12.

De explosie heeft een zware slag toegebracht aan het vermogen van Iran om uranium te verrijken en dat het minstens negen maanden zou duren om de productie van Natanz te herstellen.

Malek Shariati Niasar, de woordvoerder van de energiecommissie van het Iraanse parlement, schreef op Twitter dat het ongeval, dat plaatsvond een dag nadat de plant uranium begon te verrijken, “zeer verdacht” was en speculeerde dat het werd veroorzaakt door “sabotage en infiltratie”.

Westerse inlichtingendiensten geloven dat de storing werd veroorzaakt door een enorme cyberaanval die bedoeld was om hele systemen in de nucleaire faciliteit uit te schakelen. De schade was naar verluidt aanzienlijk en sloot de activiteiten van de faciliteit, hoewel er geen slachtoffers waren.

Soortgelijke incidenten, zowel cyber als niet, hebben zich in het verleden voorgedaan en zijn op grote schaal toegeschreven aan Israël, hoewel de Joodse staat strategische dubbelzinnigheid over de kwestie handhaaft.

Afgelopen juli vond er een mysterieuze explosie plaats in de Natanz-faciliteit, en hoewel Iran Israël niet expliciet de schuld gaf, beloofde het wraak te nemen en gaf het effectief toe dat het incident het gevolg was van sabotage.

Op zondagochtend sprak IDF-stafchef Aviv Kochavi het Natanz-incident niet rechtstreeks aan, maar waarschuwde hij dat Israël “op zijn hoede is met verbeterde offensieve capaciteit, die op elk moment klaar is om van een oefening een echte operatie te maken.”

“We zullen blijven handelen met macht en discretie, met vastberadenheid en verantwoordelijkheid, om de veiligheid van de staat Israël te waarborgen,” beloofde hij.

Tweet hieronder van Amichai Stein die een Iraans propagandafilmpje toont waarin Iraanse nucleaire wetenschappers de dag voor de explosie de lof zingen van hun vernieuwde opwerkingsinstallatie in Natanz die zonet werd opgestart: