Synagoge onthuld bij Memoriaal van Babi Yar Massacre in Kiev, Oekraïne

Een nieuwe synagoge in de Oekraïense hoofdstad Kiev ter ere van de tienduizenden slachtoffers van het bloedbad van Babi Yar werd donderdag onthuld toen de wereld Yom Hashoah markeerde, of Holocaust Memorial Day in de Joodse wereld, aldus een bericht in The Algemeiner.

De ‘symbolische’ synagoge werd gebouwd nabij de ravijnhelling van de site, waar op de avond van Yom Kippur in 1941 meer dan 33.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen in slechts twee dagen werden doodgeschoten door de nazi’s.

Het eerste Joodse gebedshuis op het bloedbad zal deel uitmaken van het Babyn Yar Holocaust Herdenkingscentrum (BYHMC), opgericht door een particuliere stichting, die in 2016 werd opgericht om een ​​Holocaustmuseum in Kiev te bouwen om de historische feiten, getuigenissen en verhalen die decennialang het zwijgen hebben opgelegd en om namen van slachtoffers te vinden.

“Dit is een belangrijke gebeurtenis omdat het de voortdurende toewijding van de Oekraïense regering aantoont om de massamoord die zoveel jaren geleden op Oekraïens grondgebied plaatsvond, te erkennen”, vertelde Mark B. Levin, Executive Vice Chairman en CEO van de National Coalition Supporting Euro-Asian Jodendom aan The Algemeiner.

De synagoge maakt deel uit van een breder project om een ​​interreligieus complex te creëren dat huizen van aanbidding voor joden, christenen en moslims omvat, aangezien de gruwelijke slachtingen op de Babi Yar-site – ook wel Babyn Yar genoemd, met de Oekraïense spelling – ook niet-Joodse Oekraïeners omvatte.

Andersdenkenden, homoseksuelen, Roma en geesteszieken ondergingen hetzelfde lot. Er is al een orthodoxe kerk in de buurt van de synagoge en in de toekomst zullen er andere gebedsruimten worden toegevoegd. Het aantal vermoorde slachtoffers in Babi Yar wordt geschat op ongeveer 100.000, waarmee het het grootste massagraf van Europa is.

“Bij Babi Yar werden niet alleen Joden vermoord, dus we zullen ook ruimte maken voor het gebed van andere religies, maar het zal het Joodse karakter van de plaats niet ondermijnen”, zei de in Oekraïne geboren Natan Sharansky, voorzitter van de raad van toezicht van BYHMC in een interview met The Algemeiner. “De synagoge maakt deel uit van een zeer groot complex dat zal dienen als het enige huis waar door kogels aan de Holocaust wordt herinnerd.”

Plaatje hierboven: De tranen van deze oude Joodse man zullen nooit drogen. Het Monument voor slachtoffers van het nazisme in het Babyn Yar Memorial Park werd in 1976 voltooid in Kiev, Oekraïne [beeldbron: The Morning Call]