Netanyahu: Israël zal zich verdedigen tegen ‘existentiële dreiging’, ongeacht de nucleaire deal met Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde woensdag dat een heronderhandelde nucleaire deal tussen wereldmachten en Iran de Joodse staat er niet van zal weerhouden zichzelf te beschermen tegen kwaadaardige regimes die zijn vernietiging nastreven.

Terwijl hij opmerkingen maakte tijdens de officiële ceremonie voor de herdenkingsdag van Israël in Jeruzalem, benadrukte Netanyahu de dreiging die volgens zijn regering een nieuw leven ingeblazen nucleaire deal zal vormen voor Israël:

Een deal met Iran die ons met vernietiging bedreigt, zal ons niet verplichten. Anders dan in het verleden, is er vandaag de dag niemand in de wereld die ons het recht en de macht zal ontnemen om ons te verdedigen tegen een existentiële dreiging. De nucleaire deal met Iran ligt weer op tafel. Dergelijke deals met extreme regimes zijn waardeloos. Ik zeg ook tegen onze beste vrienden: ‘Een deal met Iran die ons met vernietiging bedreigt, zal ons niet verplichten.’ Slechts één ding zal ons verplichten: voorkomen dat degenen die ons willen vernietigen hun plannen uitvoeren.

Wereldmachten voeren momenteel gesprekken met de Islamitische Republiek in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, met als doel de VS terug te brengen in de overeenkomst van 2015, formeel bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

Hoewel de regering-Biden het nemen van unilaterale stappen heeft afgewezen om terug te keren naar de deal, zeiden Amerikaanse functionarissen dat ze bereid zijn de belangrijkste sancties tegen het regime te herzien als Iran de oorspronkelijke overeenkomst naleeft.

Ned Price, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei op maandag aan verslaggevers, waarbij hij verwees naar de tekst van het akkoord:

We zullen zeker geen eenzijdige gebaren of concessies koesteren om Iran naar een betere plek te brengen. De oorspronkelijke formulering is er een die nog steeds geldt – het is de beperkte opheffing van nucleaire sancties in ruil voor permanente en verifieerbare beperkingen van het nucleaire programma van Iran.