Israëlische gezant haalt uit naar de VS voor het hervatten van hun steun ‘zonder voorwaarden’ aan de UNRWA

De gezant van Israël bij de VN reageerde woensdag boos op de aankondiging van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het de hulp aan de Palestijnen herstelde – inclusief een bedrag van $ 150 miljoen voor een VN-agentschap (UNRWA) dat uitsluitend is toegewijd aan de nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen en dat door Israël is veroordeeld. voor het propageren van antisemitisme.

Gilad Erdan, de ambassadeur van Israël bij de VN, zei in een verklaring dat hij in gesprekken met Amerikaanse functionarissen zijn “teleurstelling en bezwaar” had gemaakt tegen de hernieuwing van de financiering voor de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) – een orgaan opgericht in 1947 om de Arabische vluchtelingen te helpen uit de Onafhankelijkheidsoorlog van 1947-1948 in Israël. 

UNRWA is in de daaropvolgende decennia gehandhaafd als een orgaan dat zich inzet voor de afstammelingen van de oorspronkelijke 700.000 vluchtelingen, die momenteel vijf miljoen zijn en worden bediend door UNRWA-centra op de Westelijke Jordaanoever, Gaza, Jordanië, Libanon en Syrië.

“Israël is sterk gekant tegen de anti-Israëlische en antisemitische activiteiten die plaatsvinden in de faciliteiten van de UNRWA”, verklaarde Erdan. “Wij vinden dat dit VN-agentschap voor zogenaamde ‘vluchtelingen’ in zijn huidige vorm niet mag bestaan. UNRWA-scholen gebruiken regelmatig materiaal dat aanzet tot haat jegens Israël en de verdraaide definitie die het bureau gebruikt om te bepalen wie een ‘vluchteling’ is, houdt het conflict alleen maar in stand.”

Erdan zei dat hij in zijn recente besprekingen met het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn “teleurstelling en bezwaar had geuit tegen het besluit om de financiering van de UNRWA te verlengen zonder eerst ervoor te zorgen dat bepaalde hervormingen, waaronder het stoppen van het aanzetten en het verwijderen van antisemitische inhoud uit het onderwijscurriculum, worden uitgevoerd.”

Eerder op woensdag zei minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken dat de VS “verheugd was aan te kondigen dat we, in samenwerking met het Congres, van plan zijn de economische, ontwikkelings- en humanitaire hulp van de VS voor het Palestijnse volk weer op te starten”.

Blinken legde uit dat dit omvatte “$ 75 miljoen aan economische en ontwikkelingshulp op de Westelijke Jordaanoever en Gaza, $ 10 miljoen aan vredesopbouwprogramma’s via het US Agency for International Development (USAID), en $ 150 miljoen aan humanitaire hulp voor het UN Relief and Works Agency ( UNRWA).”

Blinken benadrukte dat de VS “de steun voor de diensten van UNRWA hervatte, inclusief onderwijs voor meer dan 500.000 Palestijnse jongens en meisjes, en daarmee hoop en stabiliteit bood op de vijf werkterreinen van UNRWA in Libanon, Jordanië, Syrië en de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Financiering aan UNRWA biedt ook essentiële COVID-19-hulp, waaronder gezondheidszorg, medicijnen en medische benodigdheden, evenals geld en voedselhulp aan gezinnen die ernstig worden getroffen door COVID-19. “

Hij merkte ook op dat de VS “zeer toegewijd was om ervoor te zorgen dat ons partnerschap met UNRWA neutraliteit, verantwoordingsplicht en transparantie bevordert.”

“Zoals bij al onze afspraken met VN-instellingen, moeten de Verenigde Staten aan tafel zitten om ervoor te zorgen dat de hervormingen de efficiëntie bevorderen en in overeenstemming zijn met onze belangen en waarden”, stelde Blinken.

De ommekeer in het standpunt van de VS maakt een einde aan de eerdere opschorting van de hulp aan de Palestijnen door de Trump-regering, die voor het eerst werd aangekondigd in augustus 2018 te midden van een verslechtering van de betrekkingen tussen het Witte Huis en de leiding van de Palestijnse Autoriteit.

In een verklaring op woensdag zeiden House Foreign Affairs Committee Lead Republikein Michael McCaul (R-TX) en de Amerikaanse senator Jim Risch (R-ID) – vooraanstaand lid van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen – dat de hervatting van de hulp aan de Westelijke Jordaanoever en Gaza “zonder concessies” aan de PA de belangen van de VS ondermijnt.

“De PA geeft jaarlijks miljoenen uit om terroristen te compenseren, terwijl de internationale gemeenschap betaalt voor het welzijn van het Palestijnse volk”, aldus de verklaring. “De Biden-administratie moet alle beschikbare middelen gebruiken om gedragsveranderingen van de PA te beveiligen, inclusief het beëindigen van terreurbetalingen. We zullen elk voorgesteld programma nauwlettend blijven onderzoeken om ervoor te zorgen dat de acties van de regering in overeenstemming zijn met de Taylor Force Act en in overeenstemming zijn met alle wetten die de hulp aan de Palestijnen regelen. “

“UNRWA blijft dringend behoefte aan fundamentele hervormingen. Zijn verspilling, fraude, weerstand tegen hervormingen en interne onrust maken het tot een van de meest inefficiënte VN-agentschappen”, zei de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) in reactie op het nieuws. “De regering en het congres moeten aandringen op ingrijpende veranderingen om de schadelijke impact van UNRWA op de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen teniet te doen en de in moeilijkheden verkerende dienst in staat te stellen efficiënt passende diensten te verlenen.”

Bronnen: een bericht in The Algemeiner en een bericht in The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Israëlische gezant haalt uit naar de VS voor het hervatten van hun steun ‘zonder voorwaarden’ aan de UNRWA

 1. Deze US regering met Opa Joe & Mamala Kamala aan het roer wil persé bewijzen dat domheid resultaat boekt.

  En dus zal er, ondanks herhaling van bewezen fouten die jarenlang niets hebben opgeleverd, nu andere uitkomst te verwachten zijn.

  Jawel………….’de palestijnen’ zijn tot inkeer gekomen.

  Ook Iran is opééns een vredesduif geworden die morgen diplomatieke betrekkingen met Israel gaat aanknopen.

  Er is geen ergere dwaas dan een oude dwaas en deze woont in het Witte huis en heeft een stel principiele idioten om zich heen verzameld.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.