Eeuwenoude grafzerken van de oude Joodse begraafplaats ontdekt in Bratislava

Bij een opmerkelijke ontdekking zijn honderden grafstenen van de verwoeste oude Joodse begraafplaats in Bratislava aan het licht gekomen, bericht het European Jewish Congres (EJC).

Ze dateren voornamelijk uit de 18e tot het begin van de 19e eeuw en werden opgestapeld aangetroffen in een verwaarloosd en zwaar overwoekerd gebied nabij een verre muur van de actieve orthodox-joodse begraafplaats van de stad, waar ze blijkbaar al bijna 80 jaar ongestoord hadden gelegen.

Tomáš Stern, voorzitter van de Joodse gemeenschap in Bratislava, zei dat er ongeveer 300 (of meer) barokke grafstenen waren ontdekt tijdens een herstelactie die sinds februari werd uitgevoerd. Op de website van de Joodse gemeenschap in Bratislava, zei hij:

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste projecten voor het behoud van het culturele erfgoed van onze gemeenschap in de afgelopen jaren, dat zeker verder gaat dan de regionale betekenis.

De grafzerken (matzevot) worden genummerd, gefotografeerd, gedocumenteerd en gedigitaliseerd, en hun grafschriften worden vertaald. Grafzerken en fragmenten worden gekoppeld aan archieffoto’s, en projectmedewerkers proberen grafstenen weer in elkaar te zetten uit gebroken stukken.

Stern vertelde JHE dat fragmenten zullen worden gebruikt om een ​​herdenkings-lapidarium te creëren op de orthodoxe begraafplaats, terwijl de best bewaarde intacte stenen zullen worden teruggebracht naar de plaats van de oude begraafplaats en opnieuw zullen worden opgetrokken, als aanvulling op het ondergrondse monument van Chatam Sofer, waaronder de enige graven van de oude begraafplaats die niet werden verwijderd of vernietigd.

De Oude Joodse Begraafplaats werd opgericht nabij de oever van de Donau in de jaren 1690, en diende tot 1847 als de belangrijkste Joodse begraafplaats van Bratislava. Het werd afgebroken tijdens WO II in 1942-43, toen een tunnel werd gebouwd in de buurt van de locatie.

De zerken werden verwijderd en de meeste graven werden opgegraven en herbegraven in een massagraf op de orthodoxe begraafplaats. Slechts 23 graven zijn bewaard gebleven op de site, waaronder die van de grote wijze de Chatam Sofer (1762-1839).

Omhuld in een betonnen schaal en bedekt, bleven deze onder de oppervlakte intact en waren ze zelfs in communistische tijden een bedevaartsoord. Ze worden nu bewaard in een herdenkingscomplex ontworpen door de architect Martin Kvasnica en gebouwd in 2000-2002.

Afgezien van de 23 bewaard gebleven in het Chatam Sofer-complex, werd aangenomen dat de grafzerken van de oude begraafplaats verloren of vernietigd waren. Stern vertelde JHE echter dat hij in de jaren negentig had vernomen dat ten minste enkele van deze grafstenen het hadden overleefd.

“Een van de laatste leden van de [joodse gemeenschap], die deelnam aan de verhuizing van de matzevot […] leefde nog, en vertelde me dat er in de struiken [van de orthodoxe begraafplaats] de stenen van de oude begraafplaats zijn,” zei hij.

“Mensen controleerden het gebied, maar zagen slechts ongeveer 20 of 30 stenen,” zei hij. Dit jaar, zei hij, kon hij als president van de gemeenschap het geld inzamelen om het gebied vrij te maken en verder te kijken: een operatie waarbij bomen werden gekapt, zware struiken werden verwijderd en opgehoopte grond werd opgeruimd om honderden opgestapelde intacte stenen en Fragmenten.

De Joodse gemeenschap in Bratislava voert het project uit, maar werkt samen met externe experts, zoals Daniel Polakovic, van het Praags Joods Museum, die toezicht zal houden op de vertaling van grafschriften, en Martin Kvasnica, de architect van het Chatam Sofer-monument, die adviseren bij de plaatsing van de grafzerken op de site.