Het gedoneerde geld aan de Palestijnen alleen maar ‘volgen’ is ruim onvoldoende

In een telefoongesprek op 2 april met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, benadrukte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat “de overtuiging van de regering dat Israëli’s en Palestijnen gelijke maatregelen van vrijheid, veiligheid, welvaart en democratie moeten genieten. ” 

Hij sprak ook een herhaling uit van “de sterke toewijding van de Verenigde Staten aan Israël en zijn veiligheid en kijkt ernaar uit om alle aspecten van het partnerschap tussen de VS en Israël te versterken.”

Het gesprek kwam nadat was onthuld dat niet alleen de nieuwe Biden-Harris-regering via het US Agency for International Development (USAID) $ 15 miljoen had toegezegd om het coronavirus te bestrijden. 

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield had op de Midden-Oosten zitting van de VN-Veiligheidsraad aangekondigd, dat het bedrag van maart gaat naar het Catholic Relief Services. Het geld zal dienen als steun voor de “COVID-19 respons inspanningen in de gezondheidszorg voorzieningen en voor kwetsbare gezinnen in de Westelijke Jordaanoever en Gaza,” en “noodvoedselhulp ondersteunen aan gemeenschappen in nood als gevolg van de pandemie.”

Maar heel heimelijk kwam naar voren dat Amerika zich voorbereidt om maar liefst $ 100 miljoen aan hulp voor Palestijnen over te maken – een bedrag dat volgens sommige bronnen $ 125 miljoen zou kunnen bedragen.

Het voornemen om het beleid van de Trump-regering om te keren en de uitreikingen van hulp te hervatten, werd eind januari al aangegeven in een virtuele toespraak voor de VN-Veiligheidsraad door de toenmalige Amerikaanse ambassadeur Richard Mills. In zijn opmerkingen van 26 januari zei Mills dat de bedoeling van de regering is “om de levensvatbaarheid van een tweestatenoplossing te behouden”.

Met andere woorden, hoewel er vereisten zijn voor “verbetering van de omstandigheden ter plaatse, met name de humanitaire crisis in Gaza”, is Biden niet alleen van plan “Amerikaanse hulpprogramma’s te herstellen die de economische ontwikkeling en humanitaire hulp voor het Palestijnse volk ondersteunen”, niet als “een gunst”. aan de Palestijnse leiders, “maar dat deze hulp ten goede zal komen aan” de gewone Palestijnen en helpt om een ​​stabiel milieu te behouden dat zowel de Palestijnen als de Israëli’s ten goede komt. ” Verder zullen er stappen worden ondernomen “om diplomatieke missies te heropenen die door de laatste Amerikaanse regering waren gesloten”.

In een AP- rapport vernemen we dat $ 5,4 miljoen van de hulp zal gaan “naar Palestijnse burgergroepen, waaronder mogelijk onafhankelijke media, op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza”. De term “onafhankelijke media” is enigszins een oxymoron, aangezien er geen echt onafhankelijke mediabureaus zijn in de Palestijnse Autoriteit, althans die buiten de gevangenis of ondervragingscentra. Bijkomende doelen voor de vrijgevigheid zijn onder meer het East Jerusalem Hospital Network, sanitaire voorzieningen, watervoorziening en transportinfrastructuur, sociale diensten en baantraining voor Palestijnse jongeren, microleningen en subsidies voor kleine bedrijven, evenals rampenparaatheid.

Wanneer dit alles wordt vergeleken met het rapport van het Amerikaanse Government Accountability Office (GAO) dat op 29 maart is gepubliceerd, wordt het duidelijk dat het geld van de Amerikaanse belastingbetaler wordt besteed met minachting voor recente politieke ontwikkelingen maar voor Amerikaanse wetgeving.

In het fiscale jaar 2015-19, zoals in het verslag informatie, USAID besteed $ 487.300.000 uit de begrote $ 540.400.000 van zowel de 2015 en 2016 bijstand van het ESF voor het programma. De regering-Trump had voor 2017 $ 230,1 miljoen toegewezen aan andere programma’s geherprogrammeerd en geen middelen toegewezen voor de boekjaren 2018 en 2019.

In december 2018 verklaarde de Palestijnse Autoriteit dat ze na 31 januari 2019 zou weigeren om hulp te accepteren vanwege zijn zorgen over de Anti-Terrorism Clarification Act van 2018. De Taylor Force-wetsvoorstel omvat bepalingen die ontvangers van ESF-steun zouden kunnen onderwerpen aan Amerikaanse rechtszaken. 

Interessant genoeg lijkt het erop dat het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert een zeer dunne lijn te bewandelen, aangezien de bepalingen van dat beperkende amendement niet van toepassing zijn op “(1) het East Jerusalem Hospital Network, (2) afvalwaterprojecten en (3) vaccinatieprojecten voor kinderen . “

Al met al heeft de Amerikaanse regering sinds 1993 meer dan 6,3 miljard dollar aan bilaterale hulp verleend.

Terwijl individuen en organisaties werden gecontroleerd op banden met terrorisme, verzekerde USAID niet dat de toekenning van deze entiteiten aan anderen, bekend als subonderscheidingen, in overeenstemming was met de antiterrorismevereisten. De GAO heeft sterk aanbevolen dat als er een hervatting van de USAID-financiering is, er moet worden geverifieerd dat “prime awardees procedures hebben om naleving van de vereisten te garanderen voordat ze sub-awards uitgeven en nalevingscontroles na de award uit te voeren op tijd om correcties aan te brengen vóór de awards uiteindelijk worden uitgereikt.”

Als resultaat van de Taylor Force Act beëindigde USAID 27 lopende projecten en stopte het aanvullen van geautoriseerde posities op de West Bank en Gaza-missie. Het Congres werd op de hoogte gebracht van een geplande vermindering van het geweld en ongeveer 50 personeelsleden werden tijdelijk ingezet voor andere inspanningen. Dat is veel personeel.

Met andere woorden, de Palestijnse Nationale Autoriteit was en is bezig met beleid dat terreur ondersteunt, aanmoedigt en in gang zet. En de regering-Biden negeert dat. Er zijn aanwijzingen dat de vele ngo’s die deze fondsen uitbetalen laks zijn in het verzekeren dat ze de wet volledig naleven. Bovendien is het hele “humanitaire” plan beladen met politieke ondertoon, inclusief de katholieke hulpdiensten .

Gecombineerd met dit is de parallelle bezorgdheid over het nieuwe of gereanimeerde Iran-beleid  van de regering.

Terwijl deze regering vorderingen maakt om het regime van Mahmoud Abbas aan te pakken – een regime dat een terreurorganisatie was en nu een terreurautoriteit is – moeten de vrienden van Israël, en nog belangrijker, de critici ervan (met name dat schelle kamp van liberale en ontwaakte Joden) worden geconfronteerd met de feiten en de grondgedachte dat zonder een uiterst kritisch overzicht en toezicht, ze de Verenigde Staten misschien toestaan ​​om zeer reële gevaarlijke beleidsmaatregelen te steunen die Israël en zijn burgers zullen schaden.

Een gedachte over “Het gedoneerde geld aan de Palestijnen alleen maar ‘volgen’ is ruim onvoldoende

Reacties zijn gesloten.