Duitsland wil Olympische Spelen in 2036 in Berlijn houden, exact 100 jaar na de nazi-spelen van 1936

Olympische Spelen van 1936 in Berlijn

Twee vooraanstaande atletiekfunctionarissen van Duitsland pleiten voor een gezamenlijk bod van Berlijn en Tel Aviv om de Olympische Zomerspelen in 2036 te organiseren, om een ​​volle eeuw na de beruchte door de nazi’s georganiseerde Olympische Spelen in het Duits een ‘sterk signaal van vrede en verzoening’ af te geven in de hoofdstad.

In een gezamenlijk geschreven opiniestuk voor de Berliner Morgenpost op zaterdag betoogden Richard Meng, voorzitter van de Duitse Olympische Vereniging in Berlijn, en Frank Kowalski, CEO van de Europese kampioenschappen atletiek 2018 in Berlijn, dat 2036 een volgende kans biedt om de Olympische Spelen te laten plaatsvinden op Duitse bodem.

De Duitse functionarissen betoogden:

Dit is inderdaad een moeilijke datum voor Duitsland en Berlijn, gezien de nazi-spelen van 1936. Is de datum daarom alleen een reden om te stoppen? Je kunt het ook andersom bekijken. 2036 zou kunnen laten zien wat er veranderd is en wat nog moet veranderen. Een gezamenlijk Israëlisch-Duits bod zou de weg effenen voor een volledig nieuw, krachtig signaal van vrede en verzoening in 2036. Een signaal dat de historische last niet onderdrukt, maar de verantwoordelijkheid neemt die daaruit voortvloeit.

Ze schilderden Berlijn en Tel Aviv af als “twee liberale en levendige steden” en schetsten een visie van “zeil- en surfwedstrijden aan de oostelijke Middellandse Zee, maar ook met andere sporten zoals beachvolleybal in de levendige metropool van Israël”.

In een verklaring op maandag aan het Duitse persbureau dpa ging het Israëlische Olympisch Comité niet in op het idee van een gezamenlijk bod met Duitsland, maar sprak het zijn volledige steun uit voor het houden van de Olympische Spelen van 2036 daar:

Het houden van de Olympische Spelen in Berlijn, 100 jaar na Hitlers Olympische Spelen in 1936, zal ons herinneren aan de donkere tijden die we hebben meegemaakt en zal een sterke boodschap naar de wereld sturen van de waarden die we hoog moeten houden.

De Israëlische delegatie tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen te München op 26 augustus 1972. Onder hen de 11 atleten, die op 5 en 6 september door de Palestijnse terreurgroep Zwarte September werden gegijzeld en vervolgens vermoord. Zwarte September was een splintergroepering van al-Fatah van de voormalige Palestijnse terroristenleider Yasser Arafat. Al Fatah was toen, en is nog steeds, de belangrijkste factie binnen de PLO en wordt sinds 2004 voorgezeten door Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. Lees hier meer over op Brabosh.com: “40 jaar geleden: Massacre op Olympische Spelen München”.