VS bevestigen opnieuw dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en spreekt van ‘bezetting’

Het jaarlijkse rapport van de Verenigde Staten over wereldwijde mensenrechtenpraktijken bevestigde dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël was, maar introduceerde opnieuw taal die sprak over Israëlische bezetting van grondgebied, twee staten en knikte in de richting van de “rechten” van de Palestijnse Autoriteit op delen van Jeruzalem.

In de jaarlijkse Country Reports on Human Rights Practices, de eerste opgesteld door de regering- Biden, werd gekeken naar mensenrechtenkwesties in Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza, als onderdeel van de wereldwijde analyse van bijna 200 landen. 

Met betrekking tot Israël en de Palestijnen volgde het nieuwe rapport grotendeels op de taal die werd gebruikt door de voormalige Trump-regering.

Zowel de Biden- als de Trump-regering hebben verduidelijkt dat de Verenigde Staten hebben erkend dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is sinds 2017 en geen van beide rapporten verduidelijkt de grenzen van de Israëlische soevereiniteit in Jeruzalem. In beide rapporten wordt uitgelegd dat over dergelijke grenzen wordt onderhandeld. 

De rapporten bevestigen ook de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogvlakte, die de VS in 2019 erkenden. Maar de regering-Trump verlaagde de Palestijnse connectie met Jeruzalem en merkte op dat “de Palestijnse Autoriteit geen gezag uitoefent over Jeruzalem.” In het rapport van dit jaar, dat naar het jaar 2020 keek, werd die regel weggelaten

Het 2020-rapport bevatte ook een uitleg over de Israëlische bezetting die ontbrak in het 2019-rapport van de Trump-regering. Het 2020-rapport verklaarde:

Dit deel van het rapport heeft betrekking op Israël binnen de lijn van de Wapenstilstandsovereenkomst van 1949, evenals op de Golanhoogten en de gebieden in Oost-Jeruzalem die Israël bezette tijdens de oorlog van juni 1967 en waar het later zijn nationale wetgeving, jurisdictie en administratie uitbreidde.

In het rapport van 2019 van de regering-Trump werd het woord “bezetting” niet gebruikt met betrekking tot Israëlische greep op grondgebied. 

Een gedachte over “VS bevestigen opnieuw dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en spreekt van ‘bezetting’

  1. Dezelfde fouten blijven herhalen en hopen op een ander resultaat.

    Domheid ten top en een stelling die deze president obsessief probeert te bewijzen.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.