Biden schrapt de sancties tegen het Internationaal Strafhof uit het Trump-tijdperk

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een verklaring op vrijdag over het schrappen door president Joe Biden van de sancties tegen het Internationaal Strafhof uit het Trump-tijdperk: “Deze besluiten weerspiegelen onze mening dat de genomen maatregelen ongepast en ondoelmatig waren.”

“We blijven het sterk oneens zijn met de acties van het ICC met betrekking tot de situatie in Afghanistan en Palestina”, zei Blinken, verwijzend naar afzonderlijke onderzoeken naar vermeende oorlogsmisdaden door Amerikaans en Israëlisch personeel.

Verwijzend naar het feit dat noch Israël, noch de Verenigde Staten de jurisdictie van het ICC hebben aanvaard, zei Blinken:

We handhaven ons al lang bestaande bezwaar tegen de pogingen van het Hof om rechtsmacht te doen gelden over personeel van niet-Staten die Partij zijn, zoals de Verenigde Staten en Israël. Wij zijn echter van mening dat onze zorgen over deze gevallen beter kunnen worden aangepakt door middel van betrokkenheid bij alle belanghebbenden in het ICC-proces dan door het opleggen van sancties.

Trump legde vorig jaar economische sancties en reisbeperkingen op aan ICC-werknemers die rechtstreeks betrokken waren bij het onderzoek van Amerikaanse troepen en inlichtingenfunctionarissen voor mogelijke oorlogsmisdaden in Afghanistan. In hetzelfde uitvoerend bevel zei Trump dat hij de sancties tegen onderzoeken naar Amerikaanse bondgenoten zou kunnen verlengen, met name Israël.

Israël steunde de sancties van Trump en vroeg naar verluidt Biden om ze niet te verwijderen.

De Palestijnse Autoriteit nam in februari een grote hindernis om het ICC ertoe te brengen Israëli’s te vervolgen toen een ICC-panel besloot dat de rechtbank bevoegd is om Israëliërs en Palestijnse terroristen, ook van Hamas, te onderzoeken op vermeende misdaden tijdens de Gaza-oorlog van 2014.

Een gedachte over “Biden schrapt de sancties tegen het Internationaal Strafhof uit het Trump-tijdperk

 1. Biden’s regeringstaktiek is super eenvoudig:
  Automatische annulering van alles wat Trump heeft gedaan.

  Dat hij Amerikanen & anderen hiermee schaad en/of de wereld in brand zet dringt niet door daar zijn cognitieve hersen functies dit niet meer bevatten.

  Deze man word door zjn manipulerende raadgevers gevoed en hij mag alleen het recept via de teleprompter naar buiten brengen maar er mogen geen vragen worden gesteld indien het recept mislukt en mensen ziek worden.

  Deze president is een blamage en pijnlijk om naar te kijken.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.