Antwerpse Handjes zijn racistisch zegt Africa Archives

handjes

Bevreemdend nieuws. Het Antwerpse Handje zou ‘racistisch’ zijn beweert de site Africa Archives. Die claimt dat de bekende koekjes en chocolade-lekkernijen verwijzen naar de afgehakte handen tijdens de Belgische kolonisatie in Congo. Je reinste onzin, aldus ATV, de regionale Antwerpse omroep op woensdag 31 maart ’21.

Het Antwerpse Handje is al even populair in binnen- én buitenland als de Antwerpse kathedraal, het Bolleke Keuning (De Coninck-bier) en een fris likeurtje van Elixir d’Anvers. Het droge koekje met amandelschilfers wordt nog altijd erg gesmaakt en het ontstond in 1934 als culinair cadeau voor de stad Antwerpen. In 1934 organiseerde de Antwerpse banketbakkersvereniging op initiatief van de Joodse bakker en patissier Jos Hakker een wedstrijd om Antwerpen een culinaire specialiteit te schenken. Jos Hakker nam zelf ook deel en het toeval wil dat hij zelf won met het intussen bekende “Antwerpse Handje”. Dat koekje in de vorm van een handje verwijst naar de legende van de reus Antigoon en Brabo. Antigoon eiste van alle op de Schelde varende schippers een zware tol, wie niet kon of weigerde te betalen werd de hand afgehakt. Brabo, ging de strijd aan met Antigoon en hakte de reus’ hand af en gooide die in de Schelde, vandaar “hand-werpen”. Jos Hakker was echter geen Sinjoor; hij was geboren in Amsterdam op 28 mei 1887. Na het overlijden van zijn vader in 1889 werden de kinderen in een weeshuis ondergebracht en daar groeide Jos op met zijn twee broers. Daar werd besloten om Jos een opleiding pasteibakker te geven. Eenmaal afgestudeerd, verhuisde Jos naar Antwerpen waar verre familie woonde, die er een bakkerij had: Simons-Kahn. Hij kon er meewerken in de zaak en ontmoette er ook zijn toekomstige vrouw Rachel Simons, die uit Nederland op familiebezoek kwam in Antwerpen. Het was een coup de foudre: het koppel trouwde, kreeg één zoon – Simon Hakker – en opende een eigen banketbakkerij in de Provinciestraat. Lees hier verder het hele verhaal van Jos Hakker
Bronnen:

♦ naar een artikelZijn Antwerpse Handjes plots racistisch?: “Je reinste waanzin” van 31 maart 2021 en een artikel “Gedenkplaat voor Joodse bakker die Antwerps Handje uitvond” van 30 januari 2020 op de site van ATV

♦ naar een artikel van David Acke “Uitvinder Antwerpse handjes Jos Hakker geëerd met gedenkplaat: ‘Dat hij de wedstrijd won die hij zelf organiseerde was puur toeval‘” van 30 januari 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN) ♦ naar een artikel “Hoe de Joodse uitvinder van de Antwerpse handjes door de nazi’s gedeporteerd werd” van 2 november 2018 op de site van Joods Actueel ♦ naar een artikel “Jos Hakker, de uitvinder van de ‘Antwerpse handjes’ gedeporteerd uit de Dossinkazerne” op de site van Kazerne Dossin ♦ naar een artikel van Orinda Van der Aerschot “Dossin Kazerne krijgt originele bakvorm Antwerpse handjes cadeau” van 4 oktober 2018 op de site van VRT Radio 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.