Abbas zet terroristen en hun familieleden op zijn kieslijst

De Fatah-partij van de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft veroordeelde terroristen en familieleden van terroristen op hoge posities op zijn lijst geplaatst voor de komende PA-verkiezingen, meldde de krant The Algemeiner op donderdag 1 april.

Tweede op de partijlijst van Abbas is de weduwe van een van degenen die verantwoordelijk zijn voor de beruchte aanslag in 2001 waarbij de Israëlische 10 maanden oude Shalhevet Pass tijdens de tweede intifada omkwam.

Bovendien staat een voormalige veiligheidsgevangene uit Jenin – die in 1992 een Israëliër genaamd Moti Biton vermoordde en later werd vrijgelaten als onderdeel van een gebaar van goede wil aan Abbas in 2013 – de tiende plek op de Fatah-lijst.

Een andere vrijgelaten veiligheidsgevangene, een man uit Hebron die een levenslange gevangenisstraf kreeg voordat hij in een andere deal werd vrijgelaten en later tijdens de tweede intifada 15 jaar werd opgesloten, bekleedt de vijftiende plaats op de lijst. De parlementsverkiezingen, die in januari door Abbas werden aangekondigd, staan ​​gepland voor mei.

Fatah is niet de enige partij die terroristen op haar verkiezingslijst plaatst. Op de lijst die wordt onderschreven door de beruchte Palestijnse terrorist Marwan Barghouti – die in Israël een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens verschillende moorden – staat de voormalige gevangene Fakhari Barghouti, die een levenslange gevangenisstraf kreeg wegens de moord op een Israëlische buschauffeur, op de tiende plaats.

Het kabinet van de premier van de Palestijnse Autoriteit reageerde niet op een verzoek van Algemeiner om commentaar. Kan meldde ook dat Abbas heeft geweigerd een telefoontje van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan te nemen.

Het incident vond naar verluidt plaats in de afgelopen twee maanden. Er werden contacten gelegd om een ​​dergelijk gesprek te vergemakkelijken, maar leden van de binnenste cirkel van Abbas eisten dat president Joe Biden persoonlijk zou bellen.

Tot dusver heeft zo’n oproep niet plaatsgevonden, maar Palestijnse en Amerikaanse functionarissen overwegen of ze een discussie op gang willen brengen tussen Blinken en PA-premier Mohammad Shtayyeh of het hoofd van de Algemene Autoriteit voor Burgerzaken van de PA, Hussein Al-Sheikh.