Tijdens deze Joodse Paasweek voelen vele Joden zich onwelkom in de Europese Unie

Plaatje hierboven: Sederavond omstreeks 1300. Joden bereiden het paasbrood (matses). Links een Joodse man met het traditionele hoofddeksel dat Joden tijdens de Middeleeuwen in Europa verplicht moesten dragen om herkenbaar te zijn, een vroege voorloper van de gele Davidster tijdens de nazi-periode (1933-1945).

De Pesach (Joodse Pasen), dat de bevrijding van de Hebreeën van slavernij in het oude Egypte herdenkt, is dit weekend begonnen. Maar veel Europese joden hebben geen zin om iets te vieren. Velen hebben het gevoel dat hun religieuze vrijheden worden uitgehold.

Aartsbisschop Paul Gallagher, de minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, zei onlangs dat pandemische veiligheidsmaatregelen de religieuze vrijheden hebben beknot. In zijn video, gepubliceerd ter gelegenheid van de 46e reguliere zitting van de Mensenrechtenraad in Genève, zei Gallagher dat het volksgezondheidsbeleid van de staat inbreuk maakt op het vermogen van mensen om hun mensenrechten uit te oefenen.

Gallagher’s verklaring raakte een snaar: religieuze gemeenschappen over de hele wereld hebben de manier waarop ze hun religie beleven tijdens de pandemie veranderd.

Helaas zijn beperkingen van het fundamentele recht op godsdienstvrijheid geen nieuw fenomeen. In sommige gevallen heeft de pandemie van het coronavirus als voorwendsel gediend om de eredienst aan banden te leggen. Joden in de Europese Unie maken zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling.

‘Verenigd in diversiteit?’
Al meer dan een decennium is de Europese Unie met zichzelf bezig en bevindt zich in een permanente crisismodus, waarbij ze schijnbaar haar veelgeprezen motto ‘verenigd in diversiteit’ vergat. De Verenigde Staten zijn daarentegen veel meer naar buiten gericht.

De Amerikaanse adjunct-adjunct-secretaris voor democratie, mensenrechten en arbeid, Kara McDonald, sprak vorige maand op een OVSE-top met deskundigen, en gaf een visie op de agenda van president Joe Biden om antisemitisme aan te pakken.

Het goede nieuws is dat Biden van plan is de strijd van de VS tegen antisemitisme te intensiveren in overeenstemming met de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance.

Veel verrassender waren echter de opmerkingen van McDonald’s over het joodse leven in Europa vandaag. Europeanen moeten hun zorgen serieus nemen. McDonald zei dat joodse gemeenschappen in tal van landen werden geconfronteerd met geplande en daadwerkelijke verboden op religieuze praktijken, zoals het ritueel slachten van dieren en de besnijdenis van mannelijke baby’s.

Shechita in Europa – 2018

Plaatje hierboven: rood = geen verdoving nodig, rituele slacht toegestaan; donkergroen: ritueel slachten is verboden (België, Zwitserland en Scandinavië); lichtgroen: anesthesie vereist na de snee [beeldbron: Wikipedia]

EU beperkt religie: ‘België trekt de kar’
De opmerkingen van McDonald’s waren in de eerste plaats gericht tegen EU-leiders. “De herinnering aan het verleden levend houden is essentieel, zei ze, maar ervoor zorgen dat mensen hun religieuze overtuigingen hier en nu vrijelijk kunnen uitoefenen, is nog belangrijker.

In december handhaafde het Europese Hof van Justitie een verbod op rituele slachtingen, aka shechita,  – een religieuze en humane methode om dieren voor consumptie te doden – in België. De uitspraak brengt het vermogen van Joden in België om vrij hun religie te belijden in gevaar.

De laatste keer dat in Europa de Joodse slachtwijze werd verboden gebeurde op 21 april 1933 toen Adolf Hitler in nazi-Duitsland de shechita in de ban sloeg … of waar België zijnen mostaard haalt …

Het verbieden van toegang tot en het produceren van koosjer vlees maakt het joodse leven onmogelijk. Evenzo zijn voorgestelde verboden op besnijdenis bij mannen in Denemarken, Finland en IJsland in strijd met de godsdienstvrijheid.

Dit beleid is de facto een verbod op het Joodse leven. Is een Europa ‘verenigd in verscheidenheid’ echt bereid dit te accepteren? Europa beweert de individuele vrijheid te eerbiedigen, maar ondermijnt de vrijheid.

Yohan Benizri, voorzitter van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB), verzoekende partij en vicevoorzitter van het Europees Joods Congres en van het Joods Wereldcongres, verklaarde:

Europa beschermt zijn religieuze minderheden niet langer. De Europese gerechtigheid, die we ons voorstelden als waarborg van onze fundamentele vrijheden, heeft gehandeld met respect voor de specifieke en electorale belangen van bepaalde lidstaten. Europese gerechtigheid staat daarom niet langer boven de strijd. Dit arrest van het Hof van Justitie is een ontkenning van de democratie, omdat het in de eerste plaats wordt afgemeten aan het respect dat het aan minderheden toekent. De strijd gaat door en we zullen geen nederlaag erkennen totdat we al onze juridische middelen hebben uitgeput, wat nog niet het geval is.

De holle woorden van de EU
De parlementsleden van de Europese Unie herhalen keer op keer dat het joodse leven moet worden gewaardeerd en gerespecteerd. Maar beweringen als deze klinken hol en hypocriet in het licht van recente wetten die religieuze praktijken verbieden.

De herdenkingstoespraken die afgelopen januari op de Internationale Dag van de herdenking van de Holocaust zijn gehouden, lijken inderdaad oneerlijk, aangezien Europa het enige continent is dat dergelijke gevaarlijke initiatieven nastreeft die de godsdienstvrijheid beknotten.

De verklaringen van McDonald’s benadrukken niet alleen de noodzaak om de herinnering aan het verleden levend te houden om antisemitisme te bestrijden. Ze benadrukken ook het belang van het mogelijk maken van joods leven in de toekomst.

Het Amerikaanse model voor het beschermen van religieuze vrijheden is voorbeeldig. Europa moet de Amerikaanse leiding volgen en zijn normen overnemen, zodat de Europese Joden vrijelijk hun overtuigingen kunnen belijden. We willen vastberaden en positieve stappen zien van EU-politici om het Joodse leven te beschermen en te bevorderen – en om een ​​dreigende uittocht te voorkomen.

Dit is geen overdreven angst: het gebeurt al. In het afgelopen decennium hebben veel Joden de EU-landen verlaten, omdat ze zich niet langer welkom voelden. Dat komt niet alleen voort uit het groeiend aantal antisemitische incidenten, maar ook uit de geleidelijke inperking van religieuze vrijheden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Pinchas Goldschmidt “Opinion: As Passover begins, Jews feel unwelcome in the EU” van 28 maart 2021 op de site van Deutsche Welle (DW)

♦ naar een artikel “EJC President Kantor calls EU Court of Justice ruling “a heavy blow to Jewish life in Europe”” van 17 december 2020 op de site van European Jewish Congress (EJC)

♦ naar een artikel van Ben Cohen “‘You Are Not Welcome Here’: European Union Court Ruling Against Kosher Meat Production Threatens Foundations of Jewish Life, Community Leaders Warn” van 17 december 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “European Court of Justice approves Belgian kosher slaughter ban” van 17 december 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel “Abattage religieux: communiqué” van 17 december 2020 op de site van Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB)

2 gedachtes over “Tijdens deze Joodse Paasweek voelen vele Joden zich onwelkom in de Europese Unie

 1. “Joden voelen zich onwelkom in de EU”…….zijn ze ook!

  Het Europeese Jodenhaat virus is onuitroeibaar!

  Soms is het voor een bepaalde periode in slaapmodus, maar het is nooit weg en er is maar de kleinste tegenvaller nodig om het tot leven te wekken.

  De énige oplossing voor Joden is de Staat Israel.

  Jodenhaters kunnen zich dan uitleven met racistische & Antisemitische demo’s, leuzen & resoluties…..maar die lapt Israel sowieso aan haar laars en stoomt vooruit daar waar de EU blijft vastzitten in haar eigen bubbel.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.