De verloren stam van Bnei Menashe in Noordoost-India vieren de Joodse Pasen

Plaatje hierboven: Meer dan 4.000 Bnei Menashe – de ‘verloren Joodse stam’ – hebben in de afgelopen twee decennia alijah gemaakt naar  Israël [beeldbron: Bridges for Peace]

De Bnei Menashe-gemeenschap in de afgelegen noordoostelijke Indiase staat Manipur begon eerder deze week met de voorbereidingen voor het Pesach (de Joodse Pasen), onder meer door matses te bakken in het Shavei Israel Hebrew Center in Churachandpur.

De Bnei Menashe, of ‘Zonen van Manasseh’, stellen dat ze afstammen van een van de tien verloren stammen van Israël, die meer dan 27 eeuwen geleden door het Assyrische rijk in ballingschap werden gestuurd.

Hun voorouders zwierven eeuwenlang door Centraal-Azië en het Verre Oosten, voordat ze zich vestigden in wat nu het noordoosten van India is, langs de grenzen van Birma en Bangladesh.

Video: Hundreds of ‘Lost Tribe’ Bnei Menashe Jews Make Aliyah
i24NEWS – 20 december 2020

Tijdens hun verblijf in ballingschap bleven ze het judaïsme beoefenen, net als hun voorouders, inclusief het vieren van de sabbat, het koosjer houden, het vieren van de feesten en het naleven van de wetten van gezinszuiverheid.

“Pesach symboliseert de bevrijding van het Joodse volk, en het is een festival dat diep resoneert voor de Bnei Menashe”, zei de oprichter en voorzitter van Shavei Israel, Michael Freund en hij vervolgde:

In de verafgelegen streken van Noordoost-India zullen duizenden Bnei Menashe op Pesachavond gaan zitten om de traditionele seder te leiden, die de hoop belichaamt die ze al generaties lang koesteren: om alijah te maken en terug te keren naar het land van hun voorouders, het Land van Israël.

Israël heeft in de afgelopen twee decennia meer dan 4.000 Bnei Menashe geholpen bij het maken van alijah. Freund zei: ‘we hopen dat na 27 eeuwen ballingschap de overgebleven 6500 Bnei Menashe die nog in India zijn, volgend jaar het Pascha in hun Joodse thuisland zullen kunnen vieren.’

Plaatje hierboven: Vier vrouwen en een meisje uit de Bnei Menashe-gemeenschap in het noordoosten van India maakten begin dit jaar Aliyah naar Israël. De komst van de zussen Rut (28), Dina (21) en Avigail Lhanghal (13) uit Manipur, samen met Malka Zote (37), en Tiferet Renthlei (33) uit Mizoram, volgt op die van de 252 Bnei Menashe die al een Aliyah naar Israël maakten twee weken eerder.


Bronnen:

♦ naar een artikelLost tribe of Bnei Menashe in Northeast India prepares Passover matzah” van 25 maart 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel “Women from lost tribe of Menashe to make Aliyah from India” van 1 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.