Het echte verhaal achter de toegangspoort in de oude Mughrabiwijk naar de Tempelberg

Plaatje hierboven: De Mughrabiwijk aan de Kotel, aka de Westelijke Muur (Klaagmuur) aan het einde van de 19de eeuw …

Het rumoer dat ontstond over de wederopbouw van de Mughrabi Ramp heeft ons opnieuw overspoeld met plaatsnamen en uitdrukkingen die jarenlang hebben gediend als achtergrond voor gebeurtenissen en kwesties rond de rechten van Joden aan de Westelijke Muur en de legitimiteit van de archeologische opgravingen rondom de Tempelberg.

In het midden van de 19e eeuw probeerden joden hun status te verbeteren op de plaats die voor hen heilig was. In de jaren 1850 probeerde de joodse wijze Abdullah van Bombay tevergeefs de Westmuur te kopen. De pogingen van Moshe Montifiore waren ook tevergeefs en het enige dat werd bereikt, waren tijdelijke regelingen, die van tijd tot tijd werden geannuleerd op verzoek van de hoofden van de Waqf (het islamitische schenkingssysteem) aan de Ottomaanse regering, die vreesde dat de Joden zou de eigendomsrechten op de plaats verwerven.

In 1887 bedacht Baron Rothschild een plan om de Mughrabi-buurt te kopen, maar het plan werd uiteindelijk om onbekende redenen geannuleerd. Zelfs de pogingen van de Palestine Land Development Company om vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog de omgeving van de Westelijke Muur voor de Joden te kopen, kwamen nooit tot bloei.

Na de Balfour-verklaring begonnen de zionistische instellingen de Westelijke Muur te benadrukken als een nationaal symbool van het Joodse volk, naast de religieuze betekenis ervan. Deze actie bracht de moefti van Jeruzalem ertoe te beweren dat de joden van plan waren de controle over de westelijke muur over te nemen, dus verklaarde hij de muur – zonder religieuze of historische onderbouwing – een heilige moslimplaats. Deze muur van stenen, waaraan de moslims geen belang toeschreven, werd voortaan El Buraq genoemd, naar de naam van het magische paard van de profeet Mohammed.

In de jaren twintig gaf de moefti van Jeruzalem opdracht om de Mughrabi-poort op het zuidelijke plein te openen, waardoor het gebedsplein van een doodlopende weg veranderde in een doorgang voor voorbijgangers, die de gelovigen stoorden. In augustus 1929 raasde een opgewonden moslimmenigte door de opening die door de moefti in het zuiden van het plein was gemaakt waarbij ze de joodse gelovigen aanvielen en rituele voorwerpen vernietigden. Enkele dagen later braken de rellen uit in 1929. Als resultaat van deze rellen hebben de Britten een onderzoekscommissie ingesteld. Het rapport van de commissie bevatte een specifieke verklaring over het gebruik van de El Buraq-mythe door de Mufti om de Arabieren tegen de Joden op te zetten.

De eerste connectie tussen El Buraq en dit gebied kan worden toegeschreven aan Mujar al-Din, een 15e-eeuwse rechter in Jeruzalem wiens essay, de geschiedenis van Jeruzalem en Hebron, een onmisbaar element is om Jeruzalem te begrijpen. Onder de bouwwerken die hij beschrijft in het gebied van de Tempelberg, bevindt zich een moskee genaamd de Westerlingenmoskee (Al Magriba-moskee):

Op de binnenplaats van de Tempelberg, ten westen van de Al Aqsa-moskee, een structuur bedekt met koepels, bekend onder de naam van de ‘Westerlingenmoskee’. Dit is een plaats die eerbied wekt en velen gaan daarheen om te bidden…

Volgens deze beschrijving is het duidelijk dat in ieder geval in de 15e eeuw, er heel weinig bekend is over de geschiedenis van de Mughrabi-buurt. Dit geldt ook voor de monumentale essays met de titels “Mameluke Jerusalem” en “Ottoman Jerusalem”, die slechts gedeeltelijke en onbeduidende informatie over de buurt bevatten. Het is gebruikelijk om te denken dat de bewoners van de Mughrabi-buurt een lage sociale status hadden. Er is bijna geen informatie over het publiek of religieuze structuren in hun buurt.

In 2004, toen de Mughrabi-helling instortte, werd een kleine kamer ontdekt met een nis bedekt met een koepel, een soort islamitische gebedsruimte, gericht op het zuiden. Sommigen suggereren dat dit de overblijfselen zijn van een gebedsruimte die deel uitmaakte van een madrasa (een school voor islamitische religieuze studies) die in de buurt van de Mughrabi-poort opereerde.

Na de Zesdaagse Oorlog werd het gebied van het Westelijke Muurplein uitgebreid naar het zuiden. Tijdens deze uitbreiding werden de noordelijke deurpost en de grote stenen bovendorpel van de oudste poort van het gebied blootgelegd. Deze poort staat bekend onder zijn wetenschappelijke naam, de Barclay Gate, en is te zien in het vrouwengedeelte van de Westmuur. Deze poort werd in 1848 ontdekt door de missionaris James Thomas Barclay die op dat moment diende als de Amerikaanse consul in Jeruzalem. Barclay ontdekte de poort van binnenuit, binnen de Tempelberg.

De ontdekking van de poort bracht verschillende onderzoekers ertoe om het te identificeren als een van de Tempelbergpoorten die dateren uit de Tweede Tempel en worden genoemd in Joodse en christelijke bronnen uit die periode, waaronder de Coponiuspoort. De poort werd aan het einde van de 10e eeuw na C. geblokkeerd met stenen en de poortkamer aan de binnenzijde was gewijd aan El Buraq. Vandaag is de kamer gesloten en is de toegang er verboden zonder toestemming van de Waqf.

In de loop der jaren werd de buitengevel van de Barclay-poort bedekt en de grond buiten die Tempelberg werd vele meters boven de bovendorpel van de poort opgetild. Op een bepaald moment, waarschijnlijk in de 12e eeuw na C. (en misschien zelfs later), werd een nieuwe poort genaamd Bab al-Magriba geïnstalleerd in de westelijke muur boven het niveau van de Barclay-poort. Dit is de Mughrabi-poort, genoemd naar de bewoners van de aangrenzende wijk, die in de dagen van Saladin vanuit Marokko naar Jeruzalem waren gekomen. Deze poort is tot op de dag van vandaag open en is de enige toegang tot de Tempelberg voor niet-moslims.

Vanaf de 19e eeuw begonnen Europese en Amerikaanse onderzoekers de Tempelberg en zijn omgeving te onderzoeken. Die onderzoeken brachten, naast de Barclay Gate, de overblijfselen aan het licht van Robinson’s Arch en Wilson’s Arch, genoemd naar de onderzoekers die ze voor het eerst ontdekten. Andere bekende onderzoekers, zoals de Britse Kathleen Kenyon, voerden opgravingen uit in gebieden die grenzen aan de Tempelberg.

Een nieuw momentum in archeologisch en historisch onderzoek in het gebied begon na de Zesdaagse Oorlog, toen grootschalige archeologische opgravingen werden uitgevoerd in het gebied van de Westmuur onder leiding van professor Benjamin Mazar. De meeste werden geïmplementeerd in het gebied ten zuiden van het Westelijke Muurplein, en een ander gebied werd opgegraven binnen het plein zelf. Later hield archeoloog Meir Ben Dov toezicht op de opgravingen in de Westmuur-tunnel en onder de huizen van de moslimwijk, een operatie die krachtiger werd voortgezet door Dan Bahat.

De opgravingen wekten vanaf het begin sterke tegenstand in islamitische kringen en internationale organisaties, die de acties van de Israëlische onderzoekers in Jeruzalem, ongeacht de ontdekkingen zelf, niet accepteerden. Soms was het een stille oppositie en soms, wanneer de stemmen van opruiing het overnamen, leidde de zaak tot uitbarstingen en geweld. Degenen die tegen de opgravingen waren, redeneerden hun acties door ogenschijnlijk bezorgdheid uit te spreken over opgravingen onder de muren van het gebied en de opzettelijke vernietiging van de moskeeën erboven.

Opgravingen uitgevoerd door Mazar ten zuiden van de Westelijke Muur en door Ben Dov en Bahat in de Westelijke Muur-tunnels brachten uiterst belangrijke archeologische vondsten aan het licht, die veel bijdragen aan onze kennis van het verleden van Jeruzalem. De archeologen verwijderden vele lagen, ook die langs de lengte van de muren van de Tempelberg zelf. Ze ontdekten de lagen van de Herodiaanse site, in al hun pracht en macht, met daarnaast de trappen van de Hulda-poorten en de straten van de stad uit de Tweede Tempelperiode, die waren bedekt door de ineenstorting van grote stenen die waren ontmanteld door Romeinse soldaten van de muren van de heilige plaats.

De Romeinen bouwden nieuwe bouwwerken bovenop de Joodse ruïnes, waarvan sommige, zoals het Romeinse badhuis, ter plaatse werden ontdekt. In de Byzantijnse periode de site was ook zeer prestigieus, en naast de geplaveide hoofdstraat (de Cardo) werden tientallen Byzantijnse woningen en openbare gebouwen gebouwd. Opvallend onder de belangrijke ontdekkingen die tijdens die opgravingen zijn gedaan, zijn vier enorme bouwwerken die werden gebouwd door de eerste moslimheersers van Jeruzalem van de Umayyad-dynastie.

In de jaren negentig vernieuwde de Antiquities Authority de opgravingen in het gebied van het archeologische park ten zuiden van de Westelijke Muur, en het werd geopend als een prachtig modern archeologisch park, met overblijfselen uit het verleden van Jeruzalem die getrouw de geschiedenis van de stad weergeven. De tunnels van de Westelijke Muur werden ook opengesteld voor het grote publiek.

De archeologische opgravingen in dit belangrijke gebied zijn nog niet afgerond. Zo heeft de Antiquities Authority in de afgelopen anderhalf jaar grootschalige opgravingen gedaan in het Westelijke Muurplein en worden spectaculaire en leerzame overblijfselen uit 2000 jaar geschiedenis blootgelegd. Deze opgravingen gaan, net als de andere opgravingen uitgevoerd door de Antiquities Authority in Israël in het algemeen en in Jeruzalem in het bijzonder, gepaard met conserveringswerkzaamheden met als doel de overblijfselen van het verleden van de stad te tonen  met de specifieke overblijfselen en speciale aard van elke periode.

Onder de conserveringswerkzaamheden valt vooral het project om de muur van de Mameluke Machkema-structuur, ten noorden van het Westmuurplein, te herstellen en te behouden, op.

Zelfs nu, met de start van de opgravingen aan de Mughrabi Ramp, anticiperen de archeologen en de professionals die naast hen werken op de ontdekkingen die komen gaan, terwijl de conservatoren en de architecten vol ideeën zitten over hoe ze kunnen behouden en laten zien wat er zal worden ontdekt, ten behoeve van de stad, haar inwoners en degenen die ervan houden, waar ze ook zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yuval Baruch “The Mughrabi Gate Access – the Real Story” op de site van The Israel Antiquities Authority (IAA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.