Israëlisch vrachtschip geraakt door een raket nabij Jemen in vermoedelijke Iraanse aanval

Een Israëlisch vrachtschip werd getroffen door een raket in de Arabische Zee bij een vermoedelijke Iraanse aanval, zei een Israëlische veiligheidsfunctionaris. Volgens berichten in de media vertrok het onder Liberiaanse vlag varende containerschip Lori op 21 maart vanuit Dar es Salaam in Tanzania, op weg naar de haven van Mundra aan de westkust van India, toen het werd getroffen.

Het schip voer van Tanzania naar India en vervolgde zijn reis na de aanslag op donderdag, vertelde de functionaris aan Reuters. Hij werd niet bij naam genoemd. Het schip, dat eigendom is van de XT Management-firma uit Haifa, voer onder Liberiaanse vlag en liep geen grote schade op, aldus het rapport.

Volgens een vrijdag gepubliceerd artikel in de New York Times valt Israël sinds 2019 schepen aan die Iraanse olie en wapens vervoeren door de oostelijke Middellandse Zee en de Rode Zee. De Iraniërs zijn onlangs begonnen met vergeldingsmaatregelen door zich te richten op Israëlische schepen, aldus het rapport.

Vorige maand liep een Israëlisch vrachtschip, de Helios Ray, lichte schade op toen explosieven die aan de romp waren bevestigd, werden afgevuurd door wat volgens The Times een Iraanse commando-eenheid was.

Eerder deze maand werd een Iraans schip, Shahr e Kord, getroffen door een explosie en licht beschadigd ongeveer 80 kilometer voor de kust van Israël. De door de staat gerunde Iraanse rederij zei dat het schip op weg was naar Spanje en noemde de explosie een ‘terroristische daad’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Israeli cargo ship hit by missile near Yemen in suspected Iranian attack” van 26 maart 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Ahiya Raved “Iran missile hit Israeli-owned ship in Arabian Sea, report says” van 25 maart 2021 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.