Pools katholiek gezin, vermoord door nazi’s voor het helpen van Joden, op weg naar zaligverklaring

Plaatje hierboven: De Poolse boerin Wiktoria Ulma en haar zes kinderen en zwanger van een zevende werden door de nazi’s vermoord omdat ze een achttal Joden verstopten in hun boerderij. e Joden werden het eerst vermoord … [beeldbron: Yad Vashem]

In de vroege ochtend van 24 maart 1944 omsingelde een nazi-patrouille het huis van Józef en Wiktoria Ulma aan de rand van het dorp Markowa in het zuidoosten van Polen. Ze ontdekten acht joodse mensen uit de families Szall, Didner, Grünfeld en Goldman die er ondergedoken leefden. Ze werden allen meteen doodgeschoten.

Hetzelfde lot overkwam hun Poolse katholieke weldoeners die de Joodse mensen onderdak hadden geboden. De nazi-politie vermoordde vervolgens de zwangere Wiktoria, die 32 jaar oud was, en haar 44-jarige echtgenoot. Toen de kinderen van het paar begonnen te schreeuwen bij het zien van hun vermoorde ouders, schoten de nazi’s hen ook dood: Stanisława, 8, Barbara, 7, Władysław, 6, Franciszek, 4, Antoni, 3 en Maria, 2.

Er wordt aangenomen dat Wiktoria tijdens het bloedbad ging bevallen, omdat een getuige later zei dat hij een pasgeboren baby naast haar lichaam zag. Nu, 77 jaar later, promoot de Poolse katholieke kerk de zaligverklaring van Józef en Wiktoria, bekend als de ‘barmhartige Samaritanen van Markowa‘.

Eerder, op 13 september 1995, erkende Yad Vashem Jozef Ulma en zijn vrouw, Wiktoria Ulma, als Rechtvaardige onder de Volkeren. Een monument ter nagedachtenis aan Josef en Wiktoria Ulma en hun zes kinderen werd in 2004 in Markowa ingewijd.

Hoewel onverschilligheid en vijandigheid jegens het lot van de joden veel voorkwamen, kozen sommige Polen ervoor om hun voormalige joodse buren te helpen, ook al werd het onderduiken van joden bestraft met de dood.

De moord op de familie Ulma – een hele familie die samen met de ondergedoken joden werd vermoord – is tijdens de Duitse bezetting een symbool geworden van Poolse opoffering en martelaarschap. Het staat in schril contrast met het gedrag van de dorpelingen van Jedwabne, die hun joodse buren in juli 1941 hebben vermoord en die de Poolse medeplichtigheid aan de moord op de joden zijn gaan vertegenwoordigen. 

Jozef Ulma was een boer en woonde met zijn vrouw Wiktoria en hun zes jonge kinderen in het kleine stadje Markowa in het graafschap Lancut, in het district Rzeszow. Ulma verbouwde zijn boerderij en hield zich bezig met fotografie. Met zijn camera legde hij zijn familie en leven in zijn plattelandsstadje vast.

De Ulma’s waren, net als andere inwoners van Markowa, getuige geweest van de executie van de Joden in hun kleine stadje in de zomer van 1942. De Joden werden uit hun huizen gehaald, neergeschoten en begraven in een voormalige begraafplaats voor dieren.

Sommigen wisten te ontsnappen en doken onder in de omgeving. In november 1942 kreeg de plaatselijke brandweer het bevel de vluchtelingen in de stad en omgeving te zoeken en in te leveren bij de Duitsers. Het aantal joodse slachtoffers in Markowa is onbekend.

Plaatje hierboven: De Joodse broers Szall aan de slag in de Poolse boerderij van Josef en Wiktoria Ulma en hun zes kinderen. Op 24 maart 1944 werden ze allen vermoord door de nazi’s [beeldbron: Yad Vashem]

In de herfst van 1942, terwijl de jacht op Joden in het hele gebied gaande was, kwam een ​​joodse familie uit Lancut met de naam Szall naar Markowa om onderdak te zoeken. Toen ze Josef en Wiktoria Ulma vroegen om hen te verbergen, stemde het paar in en nam hen samen met twee zussen op – Golda en Layka Goldman.

Stanislaw Niemczak, een buurman van de Ulma familie, vertelde:

Deze Joden verbleven op het terrein van de Ulmas en sliepen op de zolder van het huis. Ze verstopten zich nooit in het bijzonder, omdat ze allemaal druk bezig waren met het runnen van de boerderij van de Ulmases.

Hoewel het Ulma-huis aan de rand van de stad lag, werd al snel de aanwezigheid van de joden op de boerderij ontdekt. Het is niet zeker wie ze bij de Duitsers heeft verraden, maar een studie uitgevoerd door Mateusz Szpytma voor het Poolse IPN (Instituut voor Nationale Herinnering), stelt dat het waarschijnlijk een politieagent uit Lancut was met de naam Wlodzimierz Les.

Les wist waar de familie Szall was, omdat hij ze in een eerder stadium tegen betaling had geholpen. Sindsdien had hij de bezittingen van de Szall vastgehouden. Toen ze hun eigendommen wilden ophalen, leverde Les ze in.

In de nacht van 23 op 24 maart 1944 kwam de Duitse politie vanuit Lancut naar Markowa. Ze vonden de joden op de boerderij van Ulma en schoten ze dood. Daarna vermoordden ze de hele familie Ulma – Jozef, Wiktoria, die zeven maanden zwanger was, en hun zes kleine kinderen – Stanislawa, Barbara, Wladyslawa, Franciszka, Maria en Antoni. De oudste van de kinderen van de Ulma was net begonnen met het volgen van lessen op de basisschool.

Yehuda Erlich zat ondergedoken in Sietesz, slechts een paar kilometer van Markowa. Hij vroeg Yad Vashem om zijn redders, Jan en Maria Wiglusz, te laten erkennen als Rechtvaardige onder de Volkeren, en beschreef in zijn getuigenis ook de immense impact van de moord op de familie Ulma:

Het waren moeilijke tijden voor hen [Jan en Maria Wiglusz] en voor ons. Er werden zoekopdrachten uitgevoerd door zowel de Duitsers als de Poolse boeren zelf, die de ondergedoken joden wilden vinden. In het voorjaar van 1944 werd een joods gezin ontdekt dat ondergedoken was bij Poolse boeren. De Poolse familie – acht zielen, waaronder de zwangere vrouw – werd samen met de ondergedoken joden vermoord. Als gevolg hiervan ontstond enorme paniek onder de Poolse boeren die joden verborgen hielden. De ochtend erna werden 24 lijken van Joden in de velden ontdekt. Ze waren vermoord door de boeren zelf, die ze twintig maanden lang had verstopt.

Anderen bleven de joden onderdak bieden, waaronder de familie Wiglusz en andere families in Markowa en omgeving.

Plaatje hierboven: Monument ter herdenking van de Ulmas in Markowa, Polen [beeldbron: Yad Vashem]


Bronnen:

♦ naar een artikelPolish Catholic family, killed by Nazis for helping Jews, on path to beatification” van 24 maart 2021 op de site van The Catholic News Agency (CNA)

♦ naar een artikelJozef and Wiktoria Ulma; Polen” op de site van Yad Vashem

♦ naar een artikel„Samarytanie z Markowej” – wystawa o rodzinie Ulmów w Sejmie – Warszawa” van 23 maart 2017 op de site van INSTYTUT PAMIĘCI NARODOWEJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.