Kiesresultaten andermaal 50/50: Netanyahu is een politiek genie

39 partijen namen deel aan de verkiezingen waarvan er 26 de kiesdrempel niet haalden. De 120 zetels in het parlement (Knesset) werden aldus verdeeld over 13 politieke partijen. Het rechtse blok onder leiding van Likoed en vergezeld van UTJ, Shas, Religieus Zionistische Partij en Yamina van Naftali Bennett, haalt net geen meerderheid en stranden op 59 zetels. Er wordt reeds gesproken over nieuwe parlementsverkiezingen. Dat zou dan de 5de zijn in vier jaar. Tja….

Al jaren horen we het en ook deze keer geen verrassingen: het blijft 50/50 in ons politiek landje. 50% schaart zich al jaren achter Netanyahu en 50% wil van hem af. Ik heb u al geschreven over de huidige kandidaten die Bibi weg willen. De koplopers zijn nu Bennet en Lapid. Bennet omdat hij in de sleutelpositie zit waar een kleine partij de puzzel om een coalitie te vormen kan oplossen en Lapid omdat hij al jarenlang dezelfde koers aanhoudt en nu een stevige achterban heeft gekregen.

Dan is er nog een verrassing: de radicale moslim partij kreeg vier zetels, waardoor ook deze partij een sleutelpositie kan vormen. Echter, Netanyahu, in zijn rage om premier te blijven, besloot vlak voor de verkiezingen het zekere voor het onzekere te nemen en nam wat super-extremistische kolonisten onder zijn hoede, die onder andere de woorden van de beruchte rabbijn Kahana serieus nemen (de man preekte geweld tegen alle Arabieren, tot hij in Amerika werd neergeschoten).

Ook is Netanyahu, die altijd voor het gevaar van Arabieren waarschuwde, er niet vies van om de extremistische moslims onder zijn hoede te nemen, al was het maar ter ondersteuning en niet als deel van zijn regering. Dus kan het nog lachen worden als de twee meest extreme partijen – moslims en opgefokte kolonisten – bij Netanyahu aan tafel mogen zitten. Of juist niet: misschien is dit de weg naar vrede?

Ondertussen is het Volk Israëls moe. We luisteren niet meer naar analyses, we willen de politici niet meer zien: ze bekijken het maar, ze doen maar en ze mogen ons laten weten als ze klaar zijn met bikkelen.

Netanyahu is een politiek genie
Het probleem is dat iedereen zichzelf als de beste vervanger van Netanyahu ziet, terwijl dat de vraag niet is. Netanyahu is een politiek genie: de man laat al zijn tegenstanders verdwijnen of zorgt ervoor dat tegenpartijen gewoon uit elkaar vallen.

Op buitenland en defensie is de man zeer precies. Zijn opvolger is niet zijn vervanger: het is gewoon een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis. Maar dit is tegen dovemansoren gezegd: iedereen ziet zichzelf al als de meest belangrijkste burger van Israël, terwijl we juist allemaal het belangrijkst zijn.

De spanning is groot, maar voornamelijk bij de politici die begrijpen dat niemand eigenlijk de verkiezingen gewonnen heeft. Tenzij we de premier geloven, die meedeelde dat zijn partij (nog steeds de grootste in het land) de facto gewonnen heeft. Wat hij alleen gelooft.

Mazzel dat de huidige president van Amerika niet erg bij de tijd is en niet op ons zit te wachten. 73 jaar bestaan we en we leren nog steeds wat democratie is. Ik hoop dat we nu eindelijk eindexamen gaan doen, want het is wel mooi geweest zo.

door Joop Soesan


Bronnen:

♦ naar een artikelSpeciale berichtgeving over de verkiezingscampagne” van 25 maart 2021 op de site van The Jerusalem Post/Themadad

♦ naar een artikel van Joop Soesan50/50” van 26 maart 2021 op de site van Joods.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.