Joe Biden en zijn ‘Plan van 14 kilometer breedte’

Arabieren hebben thans televisies en ze zullen nooit, nooit vergeten wat het Israëlische volk, het Israëlische leger en de Israëlische democratie hebben gedaan met Palestijnse kinderen. En er zullen duizenden zijn die zullen proberen om deze brutale moorden op onschuldigen te wreken.
[
Hady Amr, Joe Biden’s adjunct-secretaris voor Israëlische en Palestijnse Zaken]

De regering-Biden is naar verluidt van plan te eisen dat Israël terugkeert naar de 14 kilometer brede wapenstilstandslinies van vóór 1967. Moeten we verrast zijn? Hoe gevaarlijk zou dat zijn? En wat moeten Amerikaanse joden eraan doen?

Volgens talrijke mediaberichten is een schets van het Biden-plan opgesteld door Hady Amr, de plaatsvervangend adjunct-secretaris voor Israëlische en Palestijnse Zaken. Amr werkte tijdens de regering-Obama aan dezelfde kwesties. Het is dus niet verwonderlijk dat het plan dat hij heeft opgesteld dezelfde standpunten weerspiegelt die werden ingenomen toen Barack Obama president was en Joe Biden vice-president.

Het centrale thema van Biden’s Israëlisch-Palestijnse beleid op korte termijn, volgens de memo van Amr, zal een reeks beloningen zijn die aan de Palestijnse Autoriteit zullen worden gegeven, ook al heeft de PA absoluut niets gedaan om een ​​van hen te verdienen.

Ondanks de financiële steun van de PA voor terroristen, het herbergen van voortvluchtige terroristen, voortdurende anti-joodse opruiing en niet aflatende anti-Amerikaanse propaganda, is de regering Biden van plan “de relatie van de VS met het Palestijnse volk en leiderschap te herstellen” door:

 • De PA ten minste $ 15 miljoen per maand ($ 180 miljoen per jaar) sturen als “humanitaire hulp”, te beginnen “eind maart of begin april”.
 • Binnenkort wordt dat PA-hulppakket uitgebreid met “een volledige reeks economische, veiligheids- en humanitaire hulp”, inclusief fondsen voor het corrupte, pro-terroristische UNRWA-agentschap. Met “veiligheids-” bedoelt Amr ongetwijfeld het pro-terroristische, de facto leger dat de PA zijn “veiligheidsdiensten” noemt.
 • De diplomatieke contacten met PA-functionarissen hervatten door de PLO-ambassade in Washington DC te heropenen en het oude (maar nog steeds functionerende) Amerikaanse consulaat in Jeruzalem te gebruiken als de facto ambassade voor de Palestijnen.
 • De Verenigde Naties en het Kwartet, die beide militant pro-Palestijns zijn, uitnodigen om “deel te nemen” aan het diplomatieke proces.
 • Het hervatten van “land van oorsprong” -etikettering, wat inhoudt dat goederen die in een groot deel van Jeruzalem zijn gemaakt, evenals Judea, Samaria en de Golanhoogvlakte, gedwongen zullen worden om “Made in Palestine” -labels te dragen sinds de regering Biden heeft besloten dat al deze gebieden behoren tot de Palestijnse Arabieren.

In ruil daarvoor is de regering-Biden van plan om twee belachelijk inadequate “eisen” aan de PA te stellen:

♦ Ten eerste zal ze proberen “een Palestijnse toezegging te verkrijgen” om te stoppen met het betalen van terroristen, wat waarschijnlijk net zo oprecht en duurzaam zal zijn als alle eerdere toezeggingen van de PA om stop met het helpen van terroristen.

♦ Ten tweede zal Biden de PA wijzen op de noodzaak van “vermindering van arrestaties van bloggers en dissidenten”. Wat een grap! Van de PA wordt niet eens verwacht dat ze stopt met het arresteren van dissidenten; het hoeft er alleen maar “een paar minder” te arresteren.

Het belangrijkste is echter het einddoel van het Biden-plan. In het ontwerp van Amr staat dat alle bovenstaande stappen “een middel zijn om de vooruitzichten van een onderhandelde tweestatenoplossing te bevorderen gebaseerd op de lijnen van 1967 met onderling overeengekomen landruil”.

In gewoon Engels betekent dat een soevereine “Staat Palestina” in heel, of bijna alle, Judea en Samaria, en de Gazastrook (en een deel van Jeruzalem). De uitdrukking “landruil” kan buiten beschouwing worden gelaten. Het is nonsens; Als Israël en de PA ooit “land willen ruilen” – wat ze niet doen – hebben ze natuurlijk geen plan van de Amerikaanse president Joe Biden nodig om het te doen.

Het plan is, simpel gezegd, het “Nine-Miles Wide Plan“. Het moet zo zijn. Omdat elke Palestijnse staat de op twee na grootste PA-stad, Tulkarm, en de op vier na grootste PA-stad, Qalqilya moet omvatten. De PA gaat die steden geen deel van Israël maken. Ze zullen dus deel uitmaken van “Palestina”. Tulkarm en Qalqilya liggen op 14 kilometer van de Middellandse Zee. Israël zal niet eens zo breed zijn als Washington, DC – of de Bronx, NY

Een angstaanjagende anekdote uit 1967 vertelt je alles wat je moet weten over de gevaren van Biden’s “Nine-Miles Wide Plan”. Aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog, toen vijandelijkheden steeds waarschijnlijker leken, hielden talrijke Israëlische moeders die langs de kust woonden hun kinderen thuis van school. Waarom? Omdat ze wisten dat het land binnen een paar minuten in tweeën gesneden kon worden door een Jordaanse tankcolonne, en ze wilden niet dat hun kinderen aan de andere kant vast zouden komen te zitten. Stel je voor dat je met dat soort angst leeft.

Wat moeten Amerikaanse joden doen? Kijk eens naar al onze beproefde methoden van lobbyen en protesteren. Brieven schrijven. Bellen. Dring er bij Joodse organisaties op aan om zich uit te spreken. Doe het nu – nu er nog tijd is. Laat de regering-Biden zien dat we haar dodelijke plan niet zullen accepteren.

Israël terugtrekken uit de West Bank is geen optie
Verschillende pagina’s van het vredesverdrag van Israël met Egypte zijn gewijd aan veiligheidsregelingen. Artikel III van de bijlage van het verdrag heeft bijvoorbeeld betrekking op de gebieden waar verkenningsvluchten zijn toegestaan, en artikel V staat het opzetten van systemen voor vroegtijdige waarschuwing in specifieke zones toe.

De veiligheidsgaranties, die nodig waren om Israël het vertrouwen te geven zich terug te trekken, waren alleen mogelijk doordat de Sinaï werd gedemilitariseerd. Ze bieden Israël een grote bufferzone van meer dan 160 kilometer. Tegenwoordig ligt de Egyptische grens 60 mijl van Tel Aviv en 70 van Jeruzalem, de dichtstbijzijnde grote Israëlische steden. De Sinaï blijft een dunbevolkte woestijn, met een bevolking van minder dan 250.000.

De situatie in de gebieden is heel anders. Op de Westelijke Jordaanoever wonen meer dan twee miljoen Arabieren, velen in drukke steden en vluchtelingenkampen. De meeste bevinden zich in de buurt van Israëlische steden zoals Tel Aviv en Jeruzalem.

Voor Israël is het belangrijk dat de Westelijke Jordaanoever niet in handen valt van vijandige buren. De infiltratie in de afgelopen jaren van terroristen van de Palestijnse Autoriteit die gruwelijke daden hebben gepleegd, zoals zelfmoordaanslagen, illustreert het gevaar.

Ondanks het gevaar heeft Israël zich sinds Oslo teruggetrokken uit meer dan 40 procent van de Westelijke Jordaanoever en aangeboden om 95 procent daarvan op te geven in ruil voor een definitieve regeling met de Palestijnen.

Israël zal en kan echter niet terugkeren naar de grenzen van vóór 1967, zoals geëist door de Palestijnen en de Arabische staten. De overeenkomsten die Israël heeft gesloten met de Palestijnen, en het verdrag met Jordanië, bevatten veel specifieke bepalingen die bedoeld zijn om de veiligheidsrisico’s voor Israël tot een minimum te beperken.

Het geweld van de ‘al-Aqsa intifada’ heeft echter aangetoond dat de Palestijnen niet bereid zijn hun ondertekende toezeggingen na te komen om terrorisme en opruiing te voorkomen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stephen M. Flatow “Biden’s “Nine-Miles-Wide Plan” van 24 maart 2021 en een artikel van Daniel Greenfield “The problem with Hady Amr” van 4 februari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Stephen M. Flatow “Trump plan, a tunnel and nine miles” van 2 februari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelMYTH & Facts: ‘Israel can withdraw from the West Bank with little more difficulty than was the case in Sinai’” op de site van Tje Jewish Virtual Library (JVL)

2 gedachtes over “Joe Biden en zijn ‘Plan van 14 kilometer breedte’

 1. Obama, Biden & hun helpers kunnen planen maken zoveel ze willen, maar het is israel dat besluit.

  Israel dat nee zei tegen de chantage praktijken van Bush 1 & Baker, het vijandige beleid Obama heeft overleeft, zal ook deze domme president overleven.

  Warrom? Omdat er géén andere optie is en dat is wat men in de linkse US & EU nog stééds niet heeft begrepen.

  De tijden zijn voorbij dat Joden zich laten afslachten door incompetente politici.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.