Hamas beweert dat Israël tussenbeide komt in de verkiezingen in de Palestijnse Autoriteit

Mohammed Shihab, een van de leiders van het Hamas-leiderschap in de Gazastrook, beweert dat Israël berichten stuurt waarin het dreigt Hamas-leiders in Judea en Samaria te arresteren als ze besluiten deel te nemen aan de Palestijnse parlementsverkiezingen.

In een verklaring van woensdag beschuldigde Shihab Israël van het ‘vervolgen’ van islamitische activisten en het arresteren van verschillende Hamas-leden in Ramallah en Al-Bireh:

De dreigementen van de bezetter en de herhaalde arrestaties van de leiders van het verzet zullen er alleen maar toe bijdragen dat ons Palestijnse volk de geest van het verzet als het strategische pad aanhangt.

Hij riep de internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties op Israël onder druk te zetten om zich niet te mengen in het Palestijnse verkiezingsproces.

De chef van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas, vaardigde onlangs een decreet uit waarin algemene verkiezingen in door de PA toegewezen gebieden worden gelast. Het decreet stelt dat er op 22 mei parlementsverkiezingen zullen plaatsvinden. Op 31 juli zullen er ‘presidentsverkiezingen’ plaatsvinden. Het stelt 31 augustus vast als uiterste datum voor de oprichting van de Palestijnse Nationale Raad.

Plaatje hierboven: Gaza, 18 maart 2007. President Mahmoud Abbas (Al Fatah) en premier Ismail Haniyeh (Hamas) op de eerste kabinetsvergadering van de  coalitieregering van de Palestijnse Autoriteit. Vier maanden later, 15 juni 2007, stuikt alles met veel geweld in elkaar en neemt Hamas de macht over in Gaza [beeldbron: AP/Khalil Hamra/TOI]

Kiespeiling
Uit de peiling van het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) blijkt dat als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, een Fatah-lijst 43% van de stemmen zou winnen en Hamas 30%, terwijl 18% van de kiezers onbeslist zou zijn.

Maar een factie onder leiding van Mohammed Dahlan, een voormalige senior Fatah-leider die ruzie had met Abbas en gevestigd is in de Verenigde Arabische Emiraten, zou 10% winnen. Nasser al-Kidwa, die uit Fatah werd geschopt nadat hij zijn eigen lijst had gevormd, zou 7% winnen. Ze zouden voornamelijk stemmen van Fatah trekken en hun aandeel terugbrengen tot ongeveer 30%, aldus de peiling.

De welbekende PCPSR hield persoonlijke interviews met 1200 Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever en Gaza, met een foutenmarge van 3%. PCPSR-directeur Khalil Shikaki zei dat Fatah wordt gezien als het best in staat om de meeste van de belangrijkste zorgen van kiezers weg te nemen.

Waaronder het herstel van de nationale eenheid, het verbeteren van de economie en het opheffen van de Israëlisch-Egyptische blokkade van Gaza die werd opgelegd nadat Hamas in 2007 de macht had gegrepen. Rivaliteit zou het kunnen verzwakken ten opzichte van de meer gedisciplineerde en verenigde Hamas.

PCPSR op 23 maart 2021:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas claims Israel intervening in PA elections” van 25 maart 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelPoll: Fatah, Hamas face headwinds ahead of Palestinian vote” van 23 maart 2021 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelPress Release: Public Opinion Poll No (79)” van 23 maart 2021 op de site van The Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR)

♦ naar een artikel van EoZ “Despite Fatah’s woes, latest poll shows it beating Hamas – but no one likes Abbas” van 24 maart 2021 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.