China is van plan Palestijnen en Israëli’s uit te nodigen voor vredesgesprekken

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu en de Chinese president Xi Jinping (R) schudden elkaar de hand voorafgaand aan hun besprekingen in het Diaoyutai State Guesthouse in Peking op 21 maart 2017 [beeldbron: AFP/Etienne Oliveau]

De Chinese regering is van plan Israëli’s en Palestijnen uit te nodigen om vredesgesprekken te voeren in China, zo citeerde de in Dubai gevestigde tv-zender Al-Arabiya de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi woensdag in een interview.

Wang, die deze week aan een tour door het Midden-Oosten begon, sprak ook zijn steun uit voor een Saoedisch initiatief dat maandag werd aangekondigd om de oorlog in Jemen te beëindigen, aldus het in Dubai gevestigde kanaal van Saoedi-Arabië.

China heeft zichzelf in het verleden verschillende keren aangeboden als alternatief voor de Verenigde Staten als het gaat om bemiddeling tussen Israëli’s en Palestijnen, en kwam met voorstellen om een ​​einde te maken aan hun decennia-oude conflict.

“We zullen Palestijnse en Israëlische publieke figuren uitnodigen voor gesprekken in China”, citeerde al-Arabiya Wang. Hij ging niet in op details en het was niet meteen duidelijk of hij regeringsvertegenwoordigers in gedachten had.

Over Jemen zei Wang: “We roepen op om het Saoedische initiatief voor een regeling in Jemen zo snel mogelijk uit te voeren.”

Het Saoedische vredesinitiatief omvat een landelijk staakt-het-vuren en de heropening van lucht- en zeeverbindingen met de gebieden die in handen zijn van de Houthi-groep in Jemen. De met Iran verbonden Houthi’s hebben echter gezegd dat het aanbod niet aan hun eisen voldoet.

Arabisch Initiatief voor Vrede met Israël – 2002
Israël wil wel degelijk vrede. In 1982 trok Israël zich helemaal terug uit de Sinai, nadat de Israëlische Likoed-premier Menachem Begin en de Egyptische dictator Anwar Sadat in 1979 een vredesakkoord hadden getekend. Sadat zou deze terugtrekking overigens niet meemaken. Hij werd in 1981 doodgeschoten door Egyptische radicale moslims die walgden van dit vredesakkoord.

Op 27 maart 2002 kwam koning Abdullah van Saoedi-Arabië tijdens een vergadering van de Arabische Liga in Beiroet met het zogenaamde ‘Arabische Vredesinitiatief’ op de proppen:

Kern van dit initiatief was dat Israël zich volledig zou terugtrekken uit de in 1967 veroverde gebieden, en er een onafhankelijke Palestijnse staat zou komen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Bovendien moest Israël vijf miljoen Arabische ‘vluchtelingen’ toelaten. In ruil hiervoor zouden alle Arabische landen de betrekkingen met Israël normaliseren.

Op dezelfde dag als de presentatie van zijn vredesinitiatief, 27 maart 2002, blies een zelfmoordenaar van de islamitische terreurorganisatie Hamas zich op in een hotel in Netanja, een Israëlische kustplaats. Meer dan 30 burgers werden gedood. Hamas-oprichter Ahmed Yassin wilde met deze aanslag een duidelijk signaal geven aan de voorstanders van het vredesinitiatief van koning Abdullah: Hamas was daar faliekant tegen.

Plaatje hierboven: Propagandaposter voor het Arabisch Initiatief voor de Vrede van 27 maart 2002


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: China plans to invite Palestinians and Israelis for talks” van 24 maart 2021 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelYemen conflict: Saudi Arabia puts forward peace plan” van 23 maart 2021 op de site van BBC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.