Nederland protesteert bij ​​Israël omtrent intrekking privileges van Palestijnse minister

Nederland zei dinsdag dat het Israël had gevraagd om opheldering over de status van de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken nadat zijn reis privileges waren ingetrokken na een bezoek aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Een Palestijnse functionaris zei zondag dat de VIP-kaart van Riyad al-Maliki, een pas die Israël heeft verleend om hoge Palestijnse functionarissen vrij te laten reizen langs grensovergangen, in beslag was genomen.

De Israëlische regering heeft geweigerd commentaar te geven op de kwestie. Een Nederlandse buitenlander zei:

We hebben de kwestie bij de (Israëlische) ambassade aan de orde gesteld (en) hen laten weten dat Nederland als gastland veel investeert in het feit dat het ICC zijn werk zonder inmenging moet kunnen doen.

Zei woordvoerder van het ministerie. ICC-aanklager Fatou Bensouda (plaatje bovenaan) uit Gambia, kondigde deze maand aan oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden te onderzoeken, nadat de rechtbank oordeelde dat het bevoegd was in de zaak.

“We zullen niet worden geïntimideerd als we gerechtigheid zoeken voor slachtoffers van wreedheden die in Palestina zijn gepleegd”, zei Rawan Sulaiman (plaatje rechts), die fungeert als hoofd van de Palestijnse missie in Nederland en als de Palestijnse vertegenwoordiger bij het ICC.

Sulaiman riep de ICC-lidstaten op

om de integriteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid van het ICC te ondersteunen, met name in het licht van de bedreigingen waarmee het, en degenen die ermee samenwerken, nog steeds worden geconfronteerd.

Israël, dat de jurisdictie van het ICC niet erkent, en de Verenigde Staten, die het statuut van de oprichting niet hebben geratificeerd, hebben beide het onderzoek naar oorlogsmisdaden aan de kaak gesteld. Onder voormalig president Donald Trump legden de Verenigde Staten financiële sancties op aan Bensouda en haar team.

Bensouda zei in december 2019 dat oorlogsmisdaden waren of werden gepleegd op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, en noemde zowel de Israel Defense Forces als gewapende Palestijnse groeperingen zoals Hamas als mogelijke daders. Maliki had vorige week een ontmoeting met de officier van justitie in Den Haag om haar aan te sporen het onderzoek te versnellen, zei zijn kantoor.


Bronnen:

♦ naar een artikelNetherlands asks Israel about reported confiscation of Palestinian minister’s travel pass” van 23 maart 2021 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelNetherlands asks Israel about confiscation of Palestine FM’s travel pass” van 23 maart 2021 op de site van MEMO