Nederland en Duitsland stemmen voor PLO-gesponsorde veroordeling van Israël bij UNHRC

Ten minste negen staten die worden beschouwd als Israëlische bondgenoten, waaronder de Afrikaanse natie Soedan, stemden dinsdag (23 maart) voor een resolutie van de VN-Mensenrechtenraad in Genève waarin Israël werd veroordeeld over “de mensenrechtensituatie in de Palestijnse gebieden, waaronder Oost Jeruzalem”, aldus Ynet.

Soedan behoorde tot de groep naties die vorig jaar toetraden tot de Abraham-akkoorden en ondertekende een normalisatieverdrag om diplomatieke betrekkingen aan te knopen en deel uit te maken van de ‘cirkel van vrede’ met de Joodse staat.

De aangenomen resolutie is er een die naar voren wordt gebracht en vervolgens onvermijdelijk elk jaar wordt goedgekeurd, waarbij elke keer de ‘mensenrechtensituatie in de Palestijnse gebieden’, inclusief Oost-Jeruzalem, wordt betreurd – die legaal werd hersteld in de stad Jeruzalem kort na het sluiten van de Zesdaagse oorlog.

Dat deel van de Israëlische hoofdstad maakt geen deel uit van de Palestijnse Autoriteit en is dat ook nooit geweest. Bovendien zijn de afgelopen weken meer dan 100.000 burgers van de Palestijnse Autoriteit ingeënt tegen het coronavirus door Israëlische medici, op koste van de Joodse Staat.

Desalniettemin werd de resolutie gesteund door in totaal 32 landen, waaronder Duitsland, Nederland, Japan, Denemarken, Frankrijk, Italië, Polen en Zuid-Korea.

Het Golfkoninkrijk Bahrein, dat het afgelopen jaar ook de Abraham-akkoorden ondertekende en een normalisatieverdrag met Israël ondertekende, onthield zich van stemming. Het strekt tot hun eer dat de naties Oostenrijk, Brazilië, Bulgarije, Kameroen, Malawi en Togo tegen de resolutie hebben gestemd.

Resolutie A/HRC/46/L.31 werd aangenomen met 22 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 8 onthoudingen. Brazilië was degene die om een ​​stemming vroeg, waardoor de tekst niet bij consensus kon worden aangenomen.

Hillel Neuer, uitvoerend directeur van UN Watch, een in Genève gevestigde mensenrechtenorganisatie, zei:

Het feit dat deze resolutie letterlijk is geschreven door de Palestijnen, met co-sponsors waaronder Pakistan namens de islamitische staten en het Venezolaanse Maduro-regime, blijkt duidelijk uit de alomtegenwoordige veroordeling van Israëlische acties in de tekst, zonder enige vermelding van Hamas, Islamitische Jihad of de Palestijnse Autoriteit.

Hij vervolgde:

Als de resolutie echt over Palestijnse mensenrechten zou gaan, zou ze de schendingen van de Palestijnse Autoriteit, inclusief willekeurige moordpartijen, marteling en willekeurige detentie, niet volledig hebben genegeerd. Verbazingwekkend genoeg bevatte de resolutie die werd gesteund door tal van EU-landen geen enkele verwijzing naar misbruik door de PA, die politieke gevangenen en gedetineerden vasthoudt, de pers- en internetvrijheid beperkt en geweld, bedreigingen, arrestaties, ondervragingen en vervolgingen gebruikt om journalisten aan te vallenen en dissidenten.

Neuer voegde eraan toe:

In al zijn zes pagina’s heeft de tekst verder een oogje dichtgeknepen voor PA-censuur en het blokkeren van sites, inmenging in de rechten van vreedzame vergadering en vrijheid van vereniging, inclusief intimidatie van mensenrechtenactivisten, evenals de beperkingen op politieke deelname. Evenmin werd er melding gemaakt van corruptie, geweld en dreiging van geweld door de PA ingegeven door antisemitisme, of geweld en dreiging met geweld tegen LGBT-personen, en gedwongen kinderarbeid. Evenzo werd in de tekst elke vermelding weggelaten van Hamas systematisch gebruik van foltering, onderdrukking van vrouwen en LGBT-personen, onwettige rekrutering en inzet van kindsoldaten, en de willekeurige detentie ervan dit jaar van Gaza-vredesactivist Rami Aman. 

Hillel Neuer, de CEO of UN Watch, twitterde:

In werkelijkheid gaat de UNHRC-resolutie van vandaag niet echt over Palestijnse mensenrechten, maar over het demoniseren van Israël. Elke zichzelf respecterende democratie die mensenrechten ondersteunt, had moeten stemmen tegen deze schandalige tekst van de PLO.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “‘Allies’ Vote for UNHRC Resolution Condemning Israel” van 23 maart 2021 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelFrance, Germany, Netherlands, Italy Back PLO-Sponsored Condemnation of Israel at UNHRC” van 23 maart 2021 op de site van UN Watch

Een gedachte over “Nederland en Duitsland stemmen voor PLO-gesponsorde veroordeling van Israël bij UNHRC

Reacties zijn gesloten.