Families van Hamas ‘martelaren’ protesteren in Gaza voor salarissen

Plaatje hierboven: Op zondag 21 maart ’21, de Palestijnse Moederdag, hielden vrouwen en kinderen een protest voor de PA om de betalingen aan hun families te hervatten, velen van hen droegen witte lijkwaden [beeldbron: Felesteen]

Er is in Gaza een reeks protesten geweest tegen de Palestijnse Autoriteit, die was gestopt met het betalen van salarissen aan families van ‘martelaren’ (lees: terroristen en massamoordenaars) die zijn omgekomen tijdens de Gaza-oorlog van 2014.

Hoewel het betalen van terroristische families een prioriteit was voor de PA, stopten ze een paar jaar geleden met het betalen van veel Hamas-families, blijkbaar toen Fatah probeerde Hamas onder druk te zetten om zich te verenigen.

Hamas heeft een apart Martelarenfonds beheerd sinds ruim voor de opstandige staatsgreep van 2007 die resulteerde in de overname van Gaza door Hamas.

In 2001 pochte sjeik Ahmed Yassin, de oprichter van Hamas, dat de betalingen van Hamas aan de families van gevangenen en zelfmoordterroristen in totaal tussen de $ 2 en $ 3 miljoen bedroegen.

Maar volgens een rapport van de Israëlische regering uit 2001 ontvingen de families van gevangenen een eerste forfaitaire som van $ 500 – $ 5.000, met maandelijkse toelagen van ongeveer $ 100, met hogere betalingen voor de families van Hamas-leden.

De door Hamas gecontroleerde Unlimited Friends Association for Social Development (UFA) in Gaza wordt ondersteund door acht geregistreerde Amerikaanse liefdadigheidsinstellingen. UFA verdeelt naar eigen zeggen contanten aan zowel de behoeftigen als aan “de families van martelaren en gevangenen” en “families van martelaren van het Palestijnse volk”.

Plaatje hierboven: Gaza, 21 maart 2021. Tegenwoordig poseren families van terroristen met stroppen en dreigen ze zichzelf op te hangen als ze geen fatsoenlijk salaris krijgen omdat ze verwant zijn aan dode terroristen [beeldbron: Maan News]

Alaa Al-Barawi, woordvoerder van het Nationaal Comité voor de Families van de Martelaren en de Gewonden in Gaza, zei in een speciale verklaring dat …

… de families van de martelaren hun sit-in zullen voortzetten totdat hun contributie is betaald en goedgekeurd, zoals de rest van de martelaren van Palestina, in overeenstemming met het besluit van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO).

De timing van de protesten lijkt meer verband te houden met de geplande aanstaande Palestijnse verkiezingen dan met iets anders. Hamas heeft een eigen fonds om families van ‘martelaren’ te betalen, vrijwel zeker hebben deze families betalingen van hen ontvangen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Hamas “martyr” families protest in Gaza for salaries” van 23 maart 2021 op de site van Elder of Ziyon