De oudste geweven mand ter wereld die in Israël is gevonden, dateert van 10.500 jaar geleden

Een perfect bewaard gebleven grote geweven mand die zo’n 10.500 jaar oud is, werd opgegraven in de woestijn van Judea, kondigde de Antiquities Authority dinsdag aan.

Deskundigen geloven dat het artefact waarschijnlijk het oudste in zijn soort is dat ooit is ontdekt. Het werd opgegraven in een woestijngrot van Judea door de IAA in samenwerking met de afdeling Archeologie van de Civiele Administratie.

“Dit is de meest opwindende ontdekking die ik in mijn leven ben tegengekomen”, zei Dr. Haim Cohen tijdens een persconferentie op het IAA-laboratorium in Jeruzalem.

Materialen uit vier verschillende delen van de mand zijn tot op heden geanalyseerd. De onderzoekers concludeerden dat het object ongeveer 10.500 jaar geleden werd vervaardigd tijdens het pre-aardewerk neolithicum. “De mand heeft een inhoud van ongeveer 92 liter”, zei Cohen. “We weten nog niet van welk type plant het is gemaakt, maar we onderzoeken het. We kunnen echter al zeggen dat twee mensen het weefden, en dat een van hen linkshandig was. ‘

De mand werd leeg aangetroffen en afgesloten met een deksel. Er werd slechts een kleine hoeveelheid aarde in teruggevonden en de onderzoekers hopen dat het zal helpen identificeren wat het vat bevatte. Volgens Cohen woonden in die tijd mensen die het vervaardigden waarschijnlijk niet in de grot, maar gebruikten het eerder voor opslag.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rossella Tercatin “Oldest woven basket in the world found in Israel, dates back 10,000 years” van 16 maart 2021 op de site van The Jerusalem Post