Braziliaanse politieke partijleider zegt dat joden ‘kinderen hebben geofferd’

Joodse groepen hebben een klacht ingediend tegen het hoofd van een grote Braziliaanse partij wegens het plaatsen van de eeuwenoude antisemitische bloedsprookje in een post op sociale media.

Roberto Jefferson schreef afgelopen vrijdag op Instagram:

Baal, deidad satánica, cananeos y judíos sacrificaron niños para recibir su simpatía. Hoy, la historia se repite. (Baäl, satanische godheid, Kanaänieten en joden offerden kinderen om hun medeleven te ontvangen. Tegenwoordig herhaalt de geschiedenis zich).

Jefferson, een vurig christelijk politicus, leidt sinds 2003 de Labour Party, of PTB zoals het in Brazilië wordt genoemd. De PTB was ooit een linkse arbeiderspartij, maar is nu een groot voorstander van de rechtse president Jair Bolsonaro. Het heeft 12 van de 513 zetels in de lagere parlementaire kamer van afgevaardigden van Brazilië.

De Braziliaans-Israëlitische Confederatie noemde Jeffersons post ‘een van de gemeenste manieren’ om Joden aan te vallen. De Confederatie schreef op zaterdag in een verklaring:

Dit kenmerkt de misdaad racisme met een verhoogde straf voor het begaan via een sociaal netwerk. Screenshots en commentaren van volgers, die ook als misdrijf kunnen worden aangemerkt, zijn bewaard voor strafrechtelijk onderzoek.

Instagram heeft het bericht van Jefferson verwijderd. Op Twitter noemde Jefferson de notitie van de joodse organisatie ‘clownerie’. “Er zijn enkele klootzakken die er een punt van maken om spanningen te veroorzaken. Het leiderschap van de confederatie wil sensatiezucht. Idioten,” zei Jefferson.

Het Curitiba Holocaust Museum (Museu do Holocausto) wijdde verschillende educatieve tweets aan de zaak:

De beschuldiging van rituele misdaad tegen Joden kwam tijdens de middeleeuwen. Bekend als een bloedsprookje, is het een van de meest verschrikkelijke uitingen van wreedheid en blind vertrouwen in de hele geschiedenis van de mensheid. De mythe werd gebruikt als motivatie voor de moord op duizenden Joden.

In 1993 werd Jefferson genoemd in een congresrapport waarin onderzoek werd gedaan naar omkoping. In 2005 was hij betrokken bij een corruptieschandaal en mocht hij tot 2015 niet in een openbaar ambt worden verkozen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcus M. Gilban “Brazilian political party leader says Jews ‘sacrificed children’” van 22 maart 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.