Israël trekt privileges in van Palestijnse minister al-Maliki omwille van zijn hulp aan ICC-onderzoek

Plaatje hierboven: Den Haag, 5 augustus 2014. Hoofdaanklager van het ICC, Fatou Bensouda links) uit Gambia ontving de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki in haar kantoor, ten tijde van de zelfverdedigingsactie van de IDF tegen Hamas in Gaza, aka Operation Protective Edge [beeldbron: ICC]

Israël heeft zondag de VIP-status van de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki ingetrokken, naar verluidt vanwege zijn steun voor het onderzoek van het Internationaal Strafhof naar vermeende Israëlische oorlogsmisdaden.

Volgens een Axios-rapport werd al-Maliki tegengehouden bij de grensovergang tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever omdat zijn VIP-kaart was ingetrokken door de Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël.

Niet-benoemde functionarissen vertelden Axios dat het besluit tot intrekking werd ingegeven door al-Maliki’s pleidooi voor een ICC-onderzoek naar Israël. Al-Maliki keerde terug van een ontmoeting in Den Haag met de hoofdaanklager van het ICC, Fatou Bensouda, toen hij werd tegengehouden.

Hij vertelde Bensouda naar verluidt dat het ICC volledige Palestijnse medewerking zal hebben. Dit is de eerste keer dat een Palestijnse functionaris door Israël is gesanctioneerd vanwege het onderzoek naar oorlogsmisdaden.

Het verliezen van de VIP-status maakt het moeilijker voor al-Maliki hem om langs Israëlische militaire controleposten op de Westelijke Jordaanoever te gaan, en voor reizen naar het buitenland is Israëlische toestemming nodig.

Een vooraanstaande Israëlische functionaris vertelde Axios dat de sanctie bedoeld was als vergelding, aangezien het ICC-onderzoek door de Palestijnen wordt gebruikt om de bewegingsvrijheid van Israëlische functionarissen en militair personeel te beperken. Hij zei:

Dergelijke acties zijn in overeenstemming met de huidige relatie tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Daarom hebben we besloten dat er geen reden is waarom Al-Maliki privileges geniet wanneer hij grensovergangen passeert.

Premier Benjamin Netanyahu heeft naar verluidt de sanctie goedgekeurd, en waarschijnlijk zullen er nog meer van dergelijke maatregelen volgen. De voorzitter an de Shin Bet, Nadav Argaman, had vorige week een ontmoeting met PA-president Mahmoud Abbas en vertelde hem dat Israël wraak zou nemen voor de pogingen van de Palestijnen om het ICC tegen Israël uit te buiten.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde boos en zei:

Dit bewijst dat Israël een wraakzuchtig land is dat zijn problemen niet op een wettige manier kan oplossen en dreigementen en sancties moet toepassen.

Het ICC-onderzoek, dat eerder deze maand werd geopend, zal zich blijkbaar concentreren op het gedrag van Israël in de oorlog tegen de terreurgroep Hamas in 2014, evenals op zijn nederzettingenactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever.

Na de aankondiging van het onderzoek noemde premier Benjamin Netanyahu het …

… de essentie van antisemitisme en de essentie van hypocrisie. Het tribunaal dat is ingesteld om herhaling te voorkomen van de wreedheden die de nazi’s tegen het Joodse volk hebben begaan, keert zich nu tegen de staat van het Joodse volk en zegt natuurlijk geen woord tegen Iran en Syrië en Andere tirannieke regimes die echte oorlogsmisdaden plegen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael Revokes Palestinian Foreign Minister’s VIP Status Due to Support for ICC War Crimes Investigation” va 21 maart 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.