Verdedigbare grenzen als voorwaarde voor een levensvatbare vrede [video]

Plaatje hierboven: De rivier de Jordaan, net als de Middellandse Zeekust, een natuurlijke en verdedigbare grens van Israël met buurland Jordanië.

Israël heeft in eender welk vredesakkoord in de toekomst met de Palestijnen, een absolute nood aan verdedigbare grenzen als voorwaarde tot het bereiken van een levensvatbare vrede. Anders komt er gewoon nooit vrede. Punt.

In deze video, geleverd door het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA), wordt via animatie uitgelegd wat ‘verdedigbaar’ precies inhoudt. Bijvoorbeeld door de militaire controle te behouden over de Jordaanvallei, m.a.w.: geen terugkeer naar de Groene Lijn, de grens die in april 1949 werd bereikt tijdens een tijdelijk staakt-het-vuren.

De vrede bewaren houdt o.a. de demilitarisering in van de Palestijnen in Judea & Samaria [ook gekend als de Westelijke Jordaanoever] en de controle behouden over het luchtruim over heel Israël, inclusief Gaza, Golan en Judea & Samaria.

♦ Het Jerusalem Center for Public Affairs onderzoekt verdedigbare grenzen voor een blijvende vrede. Het richt zich op de minimale territoriale vereisten van Israël om het in staat te stellen zichzelf te verdedigen, gebaseerd op een puur professioneel militair perspectief.

♦ Als zodanig levert de analyse die volgt inhoud aan de bekende uitdrukking ‘veilige en erkende grenzen’, zoals vermeld in de VN-Veiligheidsraad Resolutie 242 van 22 november 1967 en opnieuw bevestigd als ‘verdedigbare grenzen’ door verschillende Amerikaanse regeringen en het Amerikaanse Congres door de jaren heen.

Video: Israel’s Critical Security Needs for a Viable Peace
23 januari 2011


Bronnen:

♦ naar een artikel (PDF-file) van Yuval Steinitz “Defensible Borders for a Lasting Peace” uit 2005 op de site van The Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA)

Een gedachte over “Verdedigbare grenzen als voorwaarde voor een levensvatbare vrede [video]

Reacties zijn gesloten.