Duits parlementslid wijst op klein aantal vervolgingen voor antisemitische haatmisdrijven in Saksen

Plaatje hierboven: Berlijn, 14 februari 2007. Een Joods kinderopvangcentrum in West-Berlijn werd besmeurd met antisemitische graffiti. Hakenkruizen (of wat er op moet lijken) en woorden zoals “Sieg Heil“, “Scheiß Juden” en “Juden raus” werden overal op de wanden gesmeerd [beeldbron: HaGalil.com]

Een lokale politicus in de Oost-Duitse deelstaat Saksen heeft zijn bezorgdheid geuit over het feit dat het aantal vervolgingen wegens antisemitische misdaden in de regio zichtbaar laag blijft, ondanks een jaar-op-jaar stijging van de misdaden zelf.

Kerstin Köditz – die in het parlement zit als vertegenwoordiger van de Linkse Partij – vertelde vrijdag aan verslaggevers in de stad Dresden dat er in 2020 slechts 14 zaken waren waarin het plaatselijke parket antisemitische aanvallers met succes achtervolgde.

In Saksen werden in totaal 173 antisemitische incidenten geregistreerd op een totaal van 2275 in 2020. Köditz merkte op dat het totaal voor 2020 een “aanzienlijke stijging voor het vierde jaar op rij” betekende. “In 2019 werden 156 handelingen gemeld, vergeleken met 138 in 2018 en 118 in 2017”, zei ze.

Ze wees er vervolgens op dat de 14 vervolgingen die in 2020 werden ondernomen evenveel waren als in 2019 “en slechts de helft minder als in 2017, bijvoorbeeld.” Köditz zei: “De vervolgingsdruk is niet eens voldoende.”

Ongeveer 85 procent van de antisemitismezaken in Saksen betrof zogenaamde “propagandamisdaden”, waarbij het aanzetten tot en het gebruik van de symbolen van verboden neonazistische en extreemrechtse organisaties inhoudt. De statistieken omvatten ook 16 gevallen van materiële schade en beledigend of bedreigend gedrag.

“Eén ding is duidelijk: elke handeling is er een te veel, ongeacht uit welk gebied hij afkomstig is – jodenhaat kan niet worden gerechtvaardigd, er kan geen enkele tolerantie zijn voor antisemitisme”, benadrukte Köditz.


Bronnen:

♦ naar een artikelGerman State Legislator Highlights Tiny Number of Prosecutions for Antisemitic Hate Crimes in Saxony” van 19 maart 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelAntisemitische Straftaten in Sachsen nehmen weiter zu” van 19 maart 2021 en een artikel van Frederik Schindler en Jacques Schuster „Judenhass ist salonfähiger geworden“ van 13 maart 2021 op de site van Die Welt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.