Turkije trekt zich uit verdrag dat vrouwen beschermt tegen toenemend huiselijk geweld

President Tayyip Erdogan trok Turkije uit een internationaal akkoord dat bedoeld was om vrouwen te beschermen, zeiden ministers in een officiële kennisgeving op zaterdag, wat aanleiding gaf tot kritiek van degenen die zeiden dat het nodig was om het toenemend huiselijk geweld aan te pakken.

Het akkoord van de Raad van Europa, de Conventie van Istanboel genaamd, beloofde huiselijk geweld te voorkomen, te vervolgen en uit te bannen en gelijkheid te bevorderen. Turkije heeft het in 2011 ondertekend, maar vrouwenmoord is de laatste jaren in het land enorm toegenomen.

Er werd geen reden voor de terugtrekking gegeven in het Staatsblad, waar het zaterdag in de vroege uurtjes werd aangekondigd. Maar vooraanstaande regeringsfunctionarissen zeiden dat binnenlandse wetgeving in plaats van externe oplossingen de rechten van vrouwen zou beschermen.

De conventie, gesmeed in de grootste stad van Turkije , had de regerende AK – partij (AKP) van Erdogan en zelfs zijn familie verdeeld. Vorig jaar zeiden functionarissen dat de regering erover nadacht om zich terug te trekken te midden van een ruzie over hoe het groeiend geweld tegen vrouwen kan worden beteugeld.

Marija Pejcinovic Buric, secretaris-generaal van de Raad van Europa met 47 landen, noemde het besluit van Turkije “verwoestend” gezien het geweld waarmee vrouwen en meisjes worden geconfronteerd:

Deze stap is een enorme tegenslag voor deze inspanningen en des te betreurenswaardiger omdat het de bescherming van vrouwen in Turkije , in heel Europa en daarbuiten in gevaar brengt.

Politici van de oppositie zeiden dat Erdogan volgens de wet niet kan handelen zonder de toestemming van het parlement. Maar veel conservatieven in Turkije en in zijn islamistisch gewortelde AKP zeggen dat het pact de gezinsstructuren ondermijnt en geweld aanmoedigt.

Sommigen staan ​​ook vijandig tegenover het beginsel van gendergelijkheid van de Conventie van Istanboel en beschouwen het als een bevordering van homoseksualiteit, gezien het feit dat het pact niet wordt gediscrimineerd op grond van seksuele geaardheid.

Vicepresident Fuat Oktay zei op Twitter:

Het behouden van ons traditionele sociale weefsel zal de waardigheid van Turkse vrouwen beschermen. Voor dit sublieme doel is het niet nodig om de remedie van buitenaf te zoeken of anderen te imiteren.

Minister van Familie, Arbeid en Sociaal Beleid Zehra Zumrut zei dat de grondwet en de huidige regelgeving de rechten van vrouwen garanderen.

‘Schaam je’
Critici van de terugtrekking ziden dat Turkije verder uit de pas zou lopen van de Europese Unie, waarvan het een kandidaat blijft om toe te treden. Ze zijn van mening dat het verdrag, en de wetgeving die daarna is goedgekeurd, strenger moeten worden geïmplementeerd.

Turkije houdt geen officiële statistieken over vrouwenmoord. Maar het percentage is de afgelopen 10 jaar ongeveer verdrievoudigd, volgens een groep die toezicht houdt op femicide. Tot nu toe zijn in 2021 78 vrouwen vermoord of stierven onder verdachte omstandigheden, aldus de krant.

Uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 38% van de vrouwen in Turkije tijdens hun leven het slachtoffer is van geweld door een partner, vergeleken met ongeveer 25% in Europa.

De Turkse auteur Elif Safak twitterde over de terugtrekking van Turkije:

Ik ben volkomen geschokt om te horen dat de Turkse regering vanavond officieel heeft aangekondigd dat ze zich terugtrekken uit #IstanbulConvention. Dit in een land waar dagelijks drie vrouwen worden vermoord en #femicide is een enorme crisis. Schaam je, raak een internationaal verdrag dat vrouwen beschermt niet aan.

De burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu, van de belangrijkste oppositiepartij, zei dat terugtrekking uit het pact “pijnlijk” was en negeert de strijd van vrouwen door de jaren heen.

Turkije is niet het eerste land dat zich terugtrekt uit het akkoord. Het hoogste gerechtshof van Polen heeft het pact onder de loep genomen nadat een kabinetslid zei dat Warschau zou moeten stoppen met een verdrag dat de nationalistische regering als te liberaal beschouwt.

Terwijl critici zeggen dat zijn regering niet genoeg heeft gedaan, heeft Erdogan geweld tegen vrouwen veroordeeld en zei hij deze maand dat het zou werken om het uit te bannen. Ankara heeft mannen getagd waarvan bekend is dat ze hun toevlucht nemen tot geweld en heeft een populaire smartphone-app gemaakt waarmee vrouwen de politie kunnen waarschuwen.

Erdogans beslissing komt nadat hij deze maand gerechtelijke hervormingen heeft onthuld die volgens hem de rechten en vrijheden zouden verbeteren en zouden helpen voldoen aan de EU-normen. Gesprekken over het lidmaatschap van Turkije in het blok zijn al jaren stilgelegd vanwege beleidsverschillen en de erbarmelijke staat van dienst van Ankara op het gebied van mensenrechten.

President Recip Erdogan:
“Er bestaat geen gematigde islam. Islam is Islam. Punt.”


Bronnen:

♦ naar een artikelSecretary General responds to Turkey‘s announced withdrawal from the Istanbul Convention” van 20 maart 2021 op de site van The Council of Europe

♦ naar een artikelTurkey’s Erdogan Quits European Treaty on Violence Against Women” van 20 maart 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.