Kandidaten dienen lijsten in voor stemming in het parlement van de Palestijnse Autoriteit

Kandidaten die zich kandidaat stellen voor de Palestijnse parlementsverkiezingen begonnen zaterdag met het indienen van hun lijsten bij de kantoren van de Centrale Verkiezingscommissie op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

De parlementsverkiezingen zijn gepland voor 22 mei, gevolgd door een stemming voor het voorzitterschap van de PA op 31 juli. Eerder kondigde de commissie aan dat zij tussen 20 en 31 maart kandidaten voor de parlementsverkiezingen zou gaan ontvangen.

De commissie zei dat kandidaatstelling verloopt via kieslijsten op basis van volledige evenredige vertegenwoordiging, en dat individuele kandidatuuraanvragen niet worden geaccepteerd. Het aantal kandidaten voor elke lijst mag niet minder zijn dan 16 en niet meer dan 132.

Op de eerste dag werden drie lijsten aan de commissie gepresenteerd:

♦ 1 – Democratische verandering, die is aangesloten bij het marxistisch-leninistische democratische front van de PLO voor de Liberation of Palestine (DFLP),

♦ 2 – Palestine For All, geleid door de voormalige PA-minister van Arbeid en Huisvesting van de Gazastrook Mufeed al-Hasayna,

♦ 3 – My Dignity, geleid door Dr. Mansour Salamah, een vooraanstaande academicus en onderzoeker uit de stad Tulkarm op de noordelijke Westelijke Jordaanoever.

De DFLP zei dat haar lijst met 61 leden bestaat uit activisten van jeugdbewegingen en onafhankelijke figuren uit Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, en zei dat de lijst bedoeld is om een ​​einde te maken aan “de verwoestende staat van verdeeldheid [tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook] en confronteert de bezetting en de terreur ervan tegen ons volk.”

Hasayna, de voormalige PA-minister, zei dat op zijn lijst onafhankelijke kandidaten staan ​​die niet tot een Palestijnse politieke organisatie behoren. Jonge mannen en vrouwen vormen ongeveer 35% van de Palestine For All-lijst, zei hij en vervolgde:

Ons programma zal van de mensen naar de mensen zijn, en het zal zich richten op de moeilijke situatie waarin onze mensen lijden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, de moeilijke gezondheidssituatie die ze doormaken en de pijnlijke werkloosheid die ons ervan weerhoudt te profiteren van ervaringen uit de jeugd.

Hieronder propagandafilmpje van vrijdag 19 maart 2021 van de Al Aqsa Martelaren Brigades, het moordeskader van Al Fatah, de politieke factie van Mahmoud Abbas. Deze Brigades werden door Yasser Arafat opgericht in 2000. De Tanzim, een andere gewapende factie van Al Fatah, werd geleid door Marwan Barghouti die een levenslange gevangenisstraf uitzit in een Israëlische cel.

De commissie is gepland om kandidatuuraanvragen binnen vijf dagen na de datum van indiening te bestuderen alvorens te beslissen om ze te aanvaarden of af te wijzen. Elke lijst is vereist om de commissie te voorzien van de handtekeningen van 3.000 supporters die in aanmerking komen voor kiezers. Bovendien moet elke lijst een bedrag van $ 20.000 op de bankrekening van de commissie storten.

Volgens de verkiezingsregels van de commissie moet een kandidaat die zich kandidaat stelt voor het parlement, de Palestijnse Wetgevende Raad, ouder zijn dan 28 jaar en zonder een misdrijf of veroordeling wegens misdrijf.

Dit betekent dat Mohammed Dahlan – die in 2011 uit de regerende Fatah-factie werd gezet en sindsdien in de Verenigde Arabische Emiraten woont – niet in staat zou zijn om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. In 2016 veroordeelde een PA-rechtbank in Ramallah Dahlan bij verstek tot drie jaar gevangenisstraf op beschuldiging van verduistering van openbare middelen.

Vorige week liet Dahlan doorschemeren dat hij mogelijk meedoet aan de presidentsverkiezingen. Hij zei in een interview met de Saoedische televisiezender Al-Arabiya dat zijn aanhangers van plan waren deel te nemen aan de parlementsverkiezingen.

Palestijnse bronnen vertelden het Palestijnse dagblad Al-Quds dat Dahlan-loyalisten met Nasser al-Kidwa, een neef van voormalig PLO-leider Yasser Arafat, de mogelijkheid bespraken om een ​​gezamenlijke lijst te vormen om de parlementsverkiezingen te betwisten.

Kidwa, een lid van het Centraal Comité van Fatah, werd onlangs uit de factie gezet nadat hij zijn eigen lijst had samengesteld om aan de verkiezingen deel te nemen. Hij is ook ontslagen uit zijn baan als voorzitter van de Yasser Arafat Foundation.

De bronnen zeiden dat Kidwa nog steeds hoopte zijn krachten te bundelen met de gevangengenomen Fatah-leider Marwan Barghouti, die een gevangenisstraf van vijf levens uitzit in een Israëlische gevangenis voor zijn rol bij terroristische aanslagen tijdens de Tweede Intifada.

Barghouti overweegt naar verluidt om PA-president Mahmoud Abbas en de Fatah-leiding uit te dagen door zich kandidaat te stellen voor president en een aparte, aan Fatah gelieerde lijst te vormen voor de parlementaire stemming.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Candidates submit lists for PA parliamentary vote” van 20 maart 2021 op de site van The Jerusalem Post