Griekenland veroordeelt het vandalisme van de Joodse muurschildering in Thessaloniki

De Joodse Gemeenschap van Thessaloniki heeft op donderdag 18 maart ’21 ‘ondubbelzinnig veroordeeld’ het schenden van een onlangs onthulde muurschildering ter ere van de joden in de Griekse havenstad en hun uitroeiing in de vernietigingskampen van de nazi’s.

De Joodse gemeenschap zei in een verklaring:

Het is jammer dat een paar dagen na voltooiing vreemden, die last lijken te hebben van de bereidheid van de stad om zelfs de donkerste bladzijden van haar geschiedenis te herinneren, een werk vernielden dat vleiende commentaren kreeg, zowel vanwege de esthetiek als vanwege de krachtige boodschap. Dat het de noodzaak uitdrukt om de herinnering te bewaren en constant de gebeurtenissen van de Holocaust te herinneren. 

De muurschildering was 38 meter lang en 7 meter hoog en werd gemaakt door straatartiest Same84 om de tienduizenden Thessaloniki te herdenken die tijdens de Holocaust zijn omgekomen, meldde de Ekathimerini-nieuwswebsite.

Geïnspireerd door oorlogsfoto’s, werd de muurschildering op een muur geschilderd die de Joodse wijk van de stad had omsingeld. Onbekende vandalen hebben de muurschildering naar verluidt met zwarte verf besmeurd en de restauratie-inspanningen zijn al begonnen.

De Joodse gemeenschapsgroep voegde eraan toe:

Racisme en antisemitisme blijven een ernstig probleem en een open wonde voor onze samenleving. Het is duidelijk dat we altijd waakzaam moeten blijven om – door het gebruik van historische feiten en educatie – elke poging te bestrijden om de ideologieën nieuw leven in te blazen die de Holocaust, het dieptepunt van de mensheid, hebben voortgebracht.

Thessaloniki’s ooit bloeiende Joodse gemeenschap van meer dan 50.000 – van wie velen voorouders waren gekomen als vluchtelingen van de Spaanse inquisitie – werd bijna gedecimeerd door de nazi’s, met slechts een paar duizend overleefden.

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring:

We uiten onze afkeer van elke actie die de nagedachtenis van de slachtoffers van nazi-wreedheden beledigt. Nogmaals, we onderstrepen de noodzaak om racisme, haat en fanatisme te minachten en onze morele principes te verdedigen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tasos Kokkinidis “Greece Condemns Vandalism of Thessaloniki’s Jewish Mural” van 19 maart 2021 op de site van The Greek Reporter

♦ naar een artikelGreek Jews Condemn Vandalism of New Mural Honoring Thessaloniki Jewish Holocaust Victims” van 19 maart 2021 op de site van The Algemeiner