ICC geeft Israël en Palestijnen een maand om een ​​aanvraag voor uitstel van onderzoek aan te vragen

Het Internationaal Strafhof (ICC) maakte donderdag bekend dat het Israël en de Palestijnse Autoriteit formeel op de hoogte had gesteld van haar aanstaande onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden.

De wet geeft de twee partijen een periode van een maand om uitstel van de zaak aan te vragen, zei het ICC; om dit te doen, moet een partij bewijzen dat zij in staat is de zaak zelf te onderzoeken.

Volgens de Associated Press werden de kennisgevingen op 9 maart naar alle ondertekenaars van het Statuut van Rome, het oprichtingshandvest van de rechtbank, evenals naar Israël en de Palestijnen gestuurd, waarbij Israëls Channel 13 bevestigde dat Jeruzalem het heeft ontvangen en nog moet reageren.

Het rapport komt terwijl de Israëlische president Reuven Rivlin en IDF-stafchef luitenant-generaal Aviv Kochavi door Europa toeren, op zoek naar steun voor Israël en zijn afwijzing van de ICC-sonde.

Operatie Protective Edge
Op grond van artikel 16 van het statuut kan een ICC-onderzoek of vervolging tot een jaar worden uitgesteld op verzoek van de VN-Veiligheidsraad, die eerst de juiste resolutie moet goedkeuren.

Volgens het AP- rapport zou Israël een overzicht kunnen overleggen van zijn eigen acties die zijn ondernomen om de mogelijke schendingen te onderzoeken tijdens Operatie Protective Edge in 2014 in Gaza.

Die militaire operatie volgde op de moord op drie Israëlische tieners door de Palestijnen. De moord zelf valt niet onder de jurisdictie van het ICC vanwege de timing van de toetreding van Palestijnen. Mocht de rechtbank de schets accepteren, dan zou Israël het onderzoek mogelijk alleen kunnen uitvoeren, met af en toe toezicht door het ICC.

Wat vooraf ging: Operatie Brother ’s Keeper
Op maandag 30 juni 2014 werden de drie lichamen teruggevonden van de vermiste drie Joodse jongens. Het ging om Eyal Yifrach, 19 jaar uit Elad nabij Petah Tikva; Gil-ad Shaar, 16 jaar uit Talmon op de Westbank en Naftali Frenkel, 16 jaar van Israëlisch-Amerikaanse dubbele nationaliteit afkomstig uit Nof Ayalon nabij Modi’in.

De drie jongens werden vermoord teruggevonden in de omgeving van Hebron, halfbegraven in een open veld, op ongeveer 20 kilometers van de plek van waar ze werden ontvoerd. Ze werden waarschijnlijk vrij kort na hun ontvoering op 12 juni 2014 vermoord.

Echter, de spreekwoordelijke druppel die de emmer bij Israël liet overlopen en  waardoor het besloot om over te gaan naar een nieuwe fase in de strijd tegen de terreur van Hamas en Co, is wellicht de raketaanval geweest op de zuidelijke stad Beersjeba, een stad met ca. 200.000 inwoners.

Op zaterdagavond 5 juli ’14 werden vanuit Gaza drie raketten afgevuurd op Beersjeba. Die Israëlische grootstad ligt op bijna 50 kilometers van Gaza. Tegelijk dreigde Hamas alle Israëlische steden onder vuur te nemen en pochte dat geen enkele stad in Israël nog veilig is voor Hamas.

Om haar dreigementen nog wat kracht bij te zetten lanceerde Hamas een propagandaclip via YouTube met de boodschap:

Aan de kolonisten van Beersjeba, uw leiders hebben onze kinderen vermoord, onze huizen gebombardeerd en jullie ter dood veroordeeld. Pak je biezen vooraleer het te laat is!

Slechts drie dagen nadat Beersjeba werd beschoten en nauwelijks  acht dagen nadat de drie tieners vermoord werden teruggevonden lanceerde Israël op 8 juli 2021 Operatie Protective Edge.

Het Israëlische Leger (IDF) deelde mee dat het in de vroege ochtend van dinsdag 8 juli 2014 …

“[..] begonnen is met Operation Protective Edge, een militaire defensieve operatie die tot doel heeft de rust aan Israël’s grenzen te herstellen. Hamas is verantwoordelijk voor het terrorisme dat vanuit Gaza de Joodse staat bedreigt en zal niet veilig zijn zolang het doorgaat met de levens van de Israëliërs te bedreigen.”


Bronnen:

♦ naar een artikelICC Gives Israel, Palestinians One Month to Apply for Probe Deferral: Reports” van 19 maart 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.