Swastika’s en SS-symbolen gespoten op synagoge in Gomel, Wit-Rusland

Een hakenkruis en SS-runes werden met spuitverf op de ingang van een synagoge en het hoofdkantoor van de joodse gemeenschap in Wit-Rusland gespoten, waar dergelijke incidenten zeer zeldzaam zijn.

Leden van de Joodse Gemeenschap van Gomel, een stad die ongeveer 200 mijl ten zuidoosten van de hoofdstad Minsk ligt, ontdekten de grote symbolen eerder deze maand, meldde het Euro-Aziatisch Joods Congres maandag op zijn website. Er zijn geen verdachten.

In tegenstelling tot veel andere landen in Oost-Europa, zijn de verheerlijking van het nazisme en antisemitische retoriek zeldzaam in Wit-Rusland, een pro-Russische dictatuur waar de nazi’s meer niet-joodse burgers vermoordden dan de 800.000 joden die ze vermoordden in de Holocaust.

Joden van Gomel
Joden begonnen zich rond de eerste helft van de 16e eeuw in Gomel te vestigen.
Tijdens de revolte van Bogdan Chmielnicki (1648-1649) werden veel van de joden in de stad vermoord door de Kozakken.

Aan het einde van de 19e eeuw groeide Gomel dramatisch en werd het een centrum van joods religieus, politiek en gemeenschappelijk leven. Vanaf het einde van de 19e eeuw waren veel Gomel-joden politiek actief, behorend tot de zionistische organisatie en tot de sociaal-democratische Bund-partij. In 1897 waren er 20.385 joden in Gomel, ongeveer 55 procent van de totale bevolking.

In 1939 woonden 40.880 Joden in Gomel, wat neerkomt op 29,4 procent van de totale bevolking. De meeste Joden konden Gomel verlaten vóór 19 augustus 1941, toen de stad werd bezet door Duitse troepen. De nazi’s vermoordden ca. 3.000 tot 4.000 Joden van Gomel. Op 26 november 1943 werd Gomel door het Rode Leger bevrijd.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog keerden duizenden Joden terug naar Gomel In 1959 woonden er ongeveer 25.000 Joden in Gomel. In 1979 26.416 en in 1989 22.574. Tegen het jaar 2000 verliet de meerderheid van de Joden Gomel om naar Israël, de Verenigde Staten, Duitsland en andere landen over de hele wereld te verhuizen.

Volgens de volkstelling in Wit-Rusland in 1999 woonden er 4029 Joden in Gomel. Vanwege de nabijheid van Tsjernobyl was Gomel een van de plaatsen die het meest werden getroffen door de nucleaire ramp op 26 april 1986.

Het herstel van het joodse leven in Gomel begon eind jaren tachtig. Sinds 2006 houdt Beit Yaakov, de enige functionerende synagoge in Gomel, regelmatig gebedsdiensten en organiseert zij verschillende programma’s voor de Joodse gemeenschap van Gomel. Tegenwoordig telt de stad met ongeveer een half miljoen inwoners met slechts een paar honderd Joden.

Plaatjes hierboven en onder: Monument ter nagedachtenis van de duizenden Joden die in Gomel werden vermoord door de nazi’s tussen 1941 en 1943 [beeldbron: Belarus Memorials]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Swastika, SS symbols spray-painted on synagogues in Belarus” van 17 maart 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelThe Untold Stories. The Murder Sites of the Jews in the Occupied Territories of the Former USSR: Gomel” op de site van Yad Vashem

♦ naar een artikelJews of Gomel: Beit Jacob” op de site van Belarus Memorial Nasha History

Een gedachte over “Swastika’s en SS-symbolen gespoten op synagoge in Gomel, Wit-Rusland

Reacties zijn gesloten.