Amsterdams burgemeester Femke Halsema: Netanyahu beschadigt strijd tegen antisemitisme

Toen de leiders van 32 steden over de hele wereld dinsdag bijeenkwamen voor een ‘burgemeestersconferentie tegen antisemitisme’, werd het evenement aangekondigd als de eerste in zijn soort.

Op de internationale conferentie over antisemitisme heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema uitgehaald richting de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij zou de strijd tegen antisemitisme beschadigen, door deze te vermengen met zijn eigen politieke agenda.

Het illustreerde ook de uitdagingen om het onderwerp aan te pakken, aangezien de burgemeester van Amsterdam haar video-toespraak gebruikte om te pleiten voor het kunnen bekritiseren van Israël zonder veroordeeld te worden als antisemitisch en snel een berisping kreeg van de Israëlische ambassadeur in Nederland.

Vorig jaar besloot het in Nederland gevestigde Internationaal Strafhof dat het de jurisdictie had om Israëli’s te vervolgen wegens vermeende oorlogsmisdaden in Gaza in 2014. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekritiseerde de beslissing van de rechtbank als “antisemitische edicten”.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam en voormalig leider van een linkse Nederlandse politieke partij Groenlinks, bestreed die kritiek in haar toespraak. :

Als iemand uit politiek gewin zegt dat een juridisch onderzoek door het Internationaal Strafhof naar een staatsacteur in Gaza antisemitisme is, Dan onderschat je ten diepste de betekenis (van) antisemitisme en de donkere uitkomsten van antisemitisme nu en in de geschiedenis. Je mag kritiek uiten op het beleid van Nederland. Mensen zouden ook kritiek moeten kunnen hebben op het beleid van de staat Israël. Het is verkeerd om kritiek op een daad van de staat Israël gelijk te stellen aan jodenhaat.

Nochtans had haar partij Groenlinks in februari de motie aanvaard, zij het met veel kritiek. Halsema’s opmerking, gedeeld op Twitter, lokte een scherpe berisping uit van de Israëlische ambassadeur in Nederland, Naor Gilon:

Het bekritiseren van #Israël is legitiem. Toch moet men zich afvragen, vooral tijdens een conferentie over #Antisemitisme, waarom wordt de enige Joodse staat internationaal op onevenredige wijze bekritiseerd?

De opruiming was een moment van spanning in een vier uur durend virtueel evenement georganiseerd door de Duitse stad Frankfurt, samen met de in de VS gevestigde Combat Anti-Semitism Movement, die burgemeesters uit 21 landen op drie continenten aantrok.

Burgemeester van Frankfurt, Uwe Becker, 51, vertelde het Joods Telegrafisch Agentschap dat hij mensen wilde samenbrengen die “de leiding hebben over de strijd tegen antisemitisme, zodat ze van elkaar kunnen leren en het gevoel hebben dat ze niet alleen zijn.”

Antisemitisme in Duitsland is “net zo divers als onze samenleving”, zei Becker. De pandemie van het coronavirus, zei hij, “werkte als een broedplaats en versnelde de verspreiding van antisemitische complottheorieën.”

De organisatoren van de top hadden de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance onderschreven , die stelt dat ” kritiek op Israël vergelijkbaar met die tegen een ander land niet als antisemitisch kan worden beschouwd.”

Een passage uit de IHRA-definitie:

De definitie, bekend als IHRA, is bekritiseerd vanwege mogelijk huiveringwekkende kritiek op de Israëlische regering , en deze week stelde een groep liberale wetenschappers een alternatieve definitie voor die een breder scala aan Israëlische kritiek mogelijk zou maken. Halsema besprak de definitie toen ze haar opmerkingen maakte.

Becker zei dat de IHRA-definitie een effectieve ‘formule is die helpt bij het definiëren en detecteren van antisemitisme’. Hij vertelde de deelnemers aan het evenement ook dat de strijd tegen antisemitisme veel verder gaat dan het uitzoeken hoe het te definiëren.

Als Joden, onze burgers, zich afvragen of ze een veilige toekomst zullen hebben in onze steden; wanneer jongens niet graag een keppel dragen en besluiten in plaats daarvan een baseballpet te dragen; als meisjes de davidster aan hun halskettingen verstoppen, moeten we wel reageren. Het is aan ons om te handelen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Toby Axelrod “Amsterdam mayor accuses Netanyahu of hurting the fight against anti-Semitism” van 17 maart 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelHalsema: Netanyahu beschadigt strijd tegen antisemitisme” van 18 maart 2021 op de site van de Kanttekening

Een gedachte over “Amsterdams burgemeester Femke Halsema: Netanyahu beschadigt strijd tegen antisemitisme

  1. Ach ja….onze Femke van die pro palestijnse Groen Linkse partij die Benjamin Netanyahu gaat ‘beleren over Jodenhaat & Antisemitisme.

    Hoe verzin je het!!!!!!!

    Deze burgemeester, bekend om haar zalvende woorden bij speeches voor vermoorde Joden maar minder om haar adequate acties voor de levenden zou er beter het zwijgen toe doen.

    Deze vrouw is de arrogantie ten top. Hoe durft ze!!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.