Israël en de VS vroegen Abbas om Palestijnse verkiezingen uit te stellen of te annuleren

Plaatje hierboven: De clowns van de Palestijnse Autoriteit. Van links naar rechts: Hamasleider Ismail Haniyeh, PA-chef Abu Mazen aka Mahmoud Abbas en rivaal Mohammed Dahlan van Al Fatah.

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit verwierp een verzoek van Israël en de VS om de Palestijnse algemene verkiezingen uit te stellen of te annuleren, meldde het Palestijnse persbureau Khabar dinsdag.

Het verzoek kwam in het licht van het groeiende schisma in de regerende Fatah-factie van Abbas en de vrees dat Hamas de parlementsverkiezingen zou winnen die op 22 mei zullen plaatsvinden, vertelden Palestijnse bronnen aan Khabar.

De verkiezing voor de PA voorzitterschap zal plaatsvinden op 31 juli de laatste presidentiële verkiezing werd gehouden in 2005, toen Abbas werd verkozen voor een termijn van vier jaar. De laatste parlementsverkiezingen, gehouden in 2006, resulteerden in een overwinning van Hamas. De verkiezingen waren nodig om de Palestijnen te verenigen en het geschil tussen Fatah en Hamas te beëindigen, zei Abbas volgens de bronnen tegen Israël en de VS.

Abbas heeft geen plannen om de verkiezingen uit te stellen of af te gelasten, vertelde een hoge Palestijnse functionaris in Ramallah aan The Jerusalem Post. De functionaris weigerde commentaar te geven op het rapport over een verzoek van Israël en de VS om de verkiezingen uit te stellen of te annuleren.

De crisis in Fatah bereikte zijn hoogtepunt op 11 maart, toen Abbas Nasser al-Kidwa uit de factie verdreef. De stap kwam nadat Kidwa, een neef van voormalig PLO-voorzitter Yasser Arafat en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de PA, zijn voornemen aankondigde om zijn eigen lijst samen te stellen om de verkiezing voor het parlement, de Palestijnse Wetgevende Raad (PLC), te betwisten.

Kidwa, 67, is een ervaren lid van het Fatah Central Committee, het hoogste besluitvormende orgaan van de factie, die wordt geleid door Abbas. Abbas besloot ook om de financiering van de Yasser Arafat Foundation, een non-profitorganisatie onder leiding van Kidwa, op te schorten. Abbas beschuldigde Kidwa van het overtreden van de interne voorschriften van Fatah door een aparte lijst op te stellen voor de verkiezingen.

Het besluit om Kidwa te ontslaan kreeg scherpe kritiek van enkele Fatah-functionarissen, die waarschuwden dat Abbas zijn critici in de factie wilde uitschakelen voorafgaand aan de verkiezingen. Kidwa zou worden gesteund door de gevangengenomen Fatah-leider Marwan Barghouti en Mohammad Dahlan, een aartsrivaal van Abbas in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Volgens Hatem Abdel Qader, een hoge Fatah-functionaris uit Oost-Jeruzalem, overweegt Barghouti, die vijf levenslange gevangenisstraf uitzit in de Israëlische gevangenis vanwege zijn rol bij terroristische aanslagen tijdens de Tweede Intifada, zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van de PA.

Dahlan-loyalisten hebben aangekondigd van plan te zijn om deel te nemen aan de PLC-verkiezingen. Dahlan werd in 2011 uit Fatah gezet na een ruzie met Abbas. Sindsdien woont hij in de VAE, waar hij een partij leidt die de Democratic Reform Current heet.

Ondertussen zei senior Hamas-functionaris Salah al-Bardawil dat de kansen van zijn groep om een ​​overwinning te behalen bij de komende PLC-verkiezingen “sterk” waren. Hamas heeft niets te maken met het interne gekibbel in Fatah, zei hij. “Hamas zal de geschillen in Fatah niet uitbuiten”, zei Bardawil tegen Palestijnse verslaggevers in de Gazastrook. “Dit zijn persoonlijke geschillen, en Hamas is er geen partij bij.”

Ondanks het gekibbel blijven alle Fatah-leiders geloven in de Oslo-akkoorden, ondertekend in 1993 tussen Israël en de PLO, zei hij. “Hamas zal Mahmoud Abbas of Marwan Barghouti niet steunen bij de presidentsverkiezingen”, zei Bardawil. Op de vraag of Hamas samen met Fatah zou deelnemen aan de parlementsverkiezingen, zei hij dat het akkoord zou gaan met een dergelijke stap op voorwaarde dat andere facties worden opgenomen.

“Als dat niet kan worden bereikt, zal Hamas meedoen aan de verkiezingen met zijn eigen lijst”, zei Bardawil. “Na de parlementsverkiezingen zal Hamas werken aan de vorming van een Palestijnse regering van nationale eenheid die een einde zou maken aan de verdeeldheid [tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook].”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Israel, US asked Abbas to delay or cancel Palestinian elections – report” van 16 maart 2021 op de site van The Jerusalem Post