Iraanse vrouw sterft voor executie aan een hartaanval, maar wordt toch nog opgehangen

Een Iraanse vrouw die kort voor haar executie vorige week stierf aan een hartaanval, werd sowieso opgehangen om de moeder van haar vermeende slachtoffer gunstig te stemmen, zei haar advocaat.

Zahra Ismaili was veroordeeld voor moord omdat zij haar man had vermoord. Ismaili’s advocaat, Omid Moradi, zei dat haar man haar mishandelde en dat ze hem uit zelfverdediging had vermoord, meldde The Times.

Moradi zei dat Ismaili was gestuurd om te worden opgehangen in de Rajai Shahr-gevangenis, in de stad Karaj, nabij Teheran. Ze moest wachten achter 16 mannen die werden geëxecuteerd en toekijken.

Terwijl ze in de rij stond, stortte ze in, blijkbaar door een hartaanval, en stierf. Haar levenloze lichaam werd toch opgehangen zodat de moeder van haar man de stoel onder haar benen vandaan kon schoppen, wat als haar gelijk werd beschouwd.

Haar doodsoorzaak werd volgens Al-Arabiya vermeld als ‘hartstilstand’. De echtgenoot van de vrouw, Alireza Zamani, was een ambtenaar bij het Iraanse ministerie van inlichtingen, zei Moradi. Het echtpaar kreeg twee kinderen.

Iran krijgt harde kritiek van de internationale gemeenschap voor zijn executies, waaronder moord op dissidenten, niet-gewelddadige overtreders en mensen die veroordeeld zijn voor het plegen van misdaden als minderjarigen.

Iran executeert meer mensen dan enig ander land behalve China. De VN zei dat Iran in 2020 minstens 233 mensen heeft geëxecuteerd, waaronder minstens drie die minderjarig waren op het moment van hun vermeende misdrijven.

Hoe Iran omgaat met zijn vrouwen…


Bronnen:

♦ naar een artikelIranian woman dies of heart attack before execution, still gets hanged” van 24 februari 2021 op de site van The Times of Israel