Palestijnse Autoriteit graaft illegale tunnel naar Israëlisch grondgebied

Plaatje hierboven: We stellen alles in het werk om de illegale activiteit te volgen en te rapporteren, maar met de steun van de Europese Unie gaat de PA verder [beeldbron: Jewish Life]

Op initiatief van de Palestijnse Autoriteit is een tunnel gegraven nabij de Israëlische gemeenschappen Telem en Adora op de berg Hebron.

Arutz Sheva heeft informatie ontvangen waaruit blijkt dat de defensie-instelling op de hoogte was van de constructie van de tunnel, maar er tot op heden niets aan heeft gedaan. De PA heeft Israël verteld dat het een waterkanaal heeft gegraven dat zou helpen bij het landbouwwerk dat door Arabische inwoners in het gebied wordt uitgevoerd.

Het gebied waar de tunnel werd gegraven valt onder Israëlische jurisdictie, maar de PA heeft op verschillende manieren geprobeerd land in het gebied over te nemen, onder meer door wegen te bestraten, zaailingen te planten in rotsachtig gebied om aanspraak te maken op het land, en zelfs bouwwerken te bouwen in het gebied op de gemeentegrenzen van de gemeenschappen Telem en Adora.

Het kantoor van de minister van Defensie weigerde commentaar te geven op de zaak, en het ministerie van Defensie verwees Arutz Sheva naar het Burgerlijk Bestuur, dat verklaarde:

De beschreven gevallen zijn bekend bij wetshandhavers. Handhavingsactiviteiten tegen hen zullen worden uitgevoerd in overeenstemming met onze autoriteit en procedures, en onderhevig aan prioriteiten en operationele overwegingen.

Veiligheidsbronnen verklaarden dat er al handhavingsoperaties waren uitgevoerd om 500 bomen te verwijderen die illegaal waren geplant en ook om gebouwen te slopen die illegaal waren opgetrokken in Tarkumiya.

Een beveiligingsbron waarmee we spraken, uitte grote bezorgdheid over de tunnel. Volgens hem lijdt het geen twijfel dat de tunnel niet bedoeld is als waterkanaal en dat de grootte ervan een ander doel suggereert.

Yochai Damari, hoofd van de Regionale Raad van Mount Hebron, zei:

Dit is een schandaal en een flagrant gebrek aan bestuur. De Palestijnen bouwen op staatsgrondgebied en Area C die bestemd waren voor Israëlische constructie alsof er geen wet en geen gerechtigheid is. We stellen alles in het werk om de illegale activiteiten te volgen en te rapporteren, maar met de steun van de Europese Unie gaat de PA door. Het kan niet zo zijn dat de inwoners van Har Hebron verstikt zijn en dat de staat Israël zich gewoon aan de kant houdt. Ik roept de minister van Defensie op om de veiligheidstroepen en het Burgerlijk Bestuur in te zetten om een ​​ondubbelzinnig einde aan deze kwestie te maken.


Bronnen:

♦ naar een artikelPA digs tunnel into Israeli territory” van 17 maart 2021 op de site van Arutz Sheva