Herdenking van de aanslag in 1992 door Hezbollah/Iran op de Israëlische ambassade in Buenos Aires

Israëlische, Joodse en Argentijnse leiders en instellingen herdachten woensdag de verjaardag van de bomaanslag van 17 maart 1992 op de Israëlische ambassade in Buenos Aires, waarbij 29 mensen omkwamen.

Er werd virtueel een herdenkingsdienst gehouden vanwege de COVID-19-pandemie, en de Israëlische ambassade in Argentinië produceerde een video waarin de presidenten en ministers van Buitenlandse Zaken van Argentinië en Israël, de Israëlische ambassadeur in Argentinië en vele anderen het Spaanse woord ‘ presente ‘ zeiden. – figuurlijk betekent ‘onthoud’.

Minister van Buitenlandse Zaken Ashkenazi markeerde de verjaardag in een toespraak en zei:

We herdenken met pijn de 29 slachtoffers van de aanslag en de tientallen gewonden, slachtoffers van een criminele terreurdaad. We betuigen onze condoleances aan de families van de doden en onze steun aan de gewonden. Mijn hart en de harten van het volk van Israël zijn bij de families van de slachtoffers, inclusief de Israëlische diplomaten, hun echtgenoten, de toegewijde Argentijnse arbeiders op de ambassade, de voorbijgangers die bij de aanval betrokken waren, en bij de hele Argentijnse bevolking die ook het slachtoffer is geworden van zo’n zware terroristische aanslag.

Askhenazi voegde eraan toe:

Negenentwintig jaar zijn verstreken en tot op de dag van vandaag is geen van de verantwoordelijken voor het misdrijf voor de rechter gebracht. Dit ondanks het feit dat bekend is dat Iran niet alleen achter deze aanval zat, maar ook achter de aanval op het joodse centrum AMIA die twee jaar later plaatsvond, in 1994, waarbij 85 mensen werden gedood en honderden gewond raakten. De staat Israël zal achter de families van de gevallenen blijven staan ​​en eisen dat Argentinië de verantwoordelijken voor de aanval voor het gerecht brengt.

Dan Poraz, een beleidsadviseur van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, schetste de aanval in een Twitter-thread, rouwde om de 29 slachtoffers – waaronder drie Israëlische diplomaten die negen kinderen achterlieten – en merkte op dat Iran achter de aanval zat.

Een gezamenlijk Israëlisch-VS-Argentijns onderzoek, zo schreef Poraz, vond dat de aanvallen waren geautoriseerd door de huidige “opperste leider” van Iran, Ali Khamenei, en dat Hezbollah de opdracht kreeg om de gruweldaad uit te voeren door de Iraanse minister van inlichtingen. Bij de aanval werkten ook mee aan de Iraanse ambassadeur en cultureel attaché in Argentinië.

“Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 ziet het Iraanse regime terreur als een legitiem instrument om zijn politieke belangen te behartigen. #Iran heeft geprobeerd, en is er in veel gevallen in geslaagd, terreuraanslagen uit te voeren, op alle vijf de continenten,” zei Poraz.

Het American Jewish Committee tweette: “We rouwen om de 29 vermoorde mensen en herinneren ons de heldenmoed van degenen die levens hebben gered. AJC bekroonde een van de helden, US Marine Corps Lt. BG Willison, onze Moral Courage Award in 2017.”

De IDF tweette:

Vandaag herdenken we de slachtoffers van de terreuraanslag die 29 jaar geleden door Hezbollah op de Israëlische ambassade in Argentinië werd uitgevoerd. De terreur van Hezbollah is niet alleen een bedreiging voor Israël, maar voor de hele wereld.

Verwijzend naar Iran twitterde Jason Greenblatt, die als Midden-Oostenadviseur voor de Trump-regering diende, in reactie:

Dankjewel @IDF voor alles wat je doet om de Joodse staat Israël te beschermen. Bedankt voor het herinneren van mensen aan deze vreselijke aanval op de Israëlische ambassade in Argentinië 29 jaar geleden. En laten we niet vergeten wie er achter Hezbollah zit en de moord en vernietiging die ze veroorzaken.

Herinneringen kwamen ook uit Argentinië, met Álvaro González – een plaatsvervanger van Buenos Aires voor de politieke coalitie “Juntos por el Cambio” – tweeten in het Spaans: “29 jaar na de aanval op de Israëlische ambassade herdenken we de slachtoffers en gaan we door met gerechtigheid eisen. “


Bronnen:

♦ naar een artikelOfficials, Jewish Groups Mark Anniversary of 1992 Israeli Embassy Bombing That Killed 29” van 17 maart 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.