Netanyahu: nog vier vredesakkoorden tussen Arabische landen en Israël op komst

Vier andere Arabische landen zijn in gesprek voor normalisatie met Israël om zich aan te sluiten bij de ‘cirkel van vrede’ in het Midden-Oosten, kondigde premier Benjamin Netanyahu dinsdag aan in een interview met het Hebreeuws-talige Ynet-nieuwscentrum.

De aankondiging volgt op de voorspellingen van vorig jaar die door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump werden uitgesproken en eerder deze maand door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo werden herhaald.

Verwacht wordt dat ‘veel meer’ landen zich bij de Abraham-akkoorden zullen aansluiten en hun betrekkingen met Israël zullen normaliseren, voorspelde Pompeo, inclusief moslimlanden die niet in het Midden-Oosten zijn, tijdens zijn opmerkingen na het ontvangen van de inaugurele Global Leadership Award op een top van de Combat Anti -Semitisme beweging.

Hoewel de premier niet heeft onthuld welke landen erbij betrokken zijn, heeft voormalig senior adviseur van het Witte Huis Jared Kushner de informatie mogelijk al gedeeld in een opiniestuk gepubliceerd door de Wall Street Journal , waarin hij beweert dat Saoedi-Arabië, Qatar, Oman en Mauritanië onderweg zijn. om vredesakkoorden te sluiten.

Kushner schreef:

De Arabische wereld boycot niet langer de Joodse staat, maar gokt erop dat deze zal gedijen. Er zijn ook nog een aantal landen die op het punt staan ​​toe te treden tot de Abraham-akkoorden, waaronder Oman, Qatar en Mauritanië. Deze relaties moeten agressief worden nagestreefd – elke deal is een klap voor degenen die de voorkeur geven aan chaos. Het belangrijkste is dat de normalisatie tussen Saoedi-Arabië en Israël in zicht is. Het Saoedische volk begint in te zien dat Israël niet hun vijand is.

Netanyahu vertelde Ynet dat hij maandagavond 45 minuten besteedde aan het spreken met een van de leiders in de regio over de vredesakkoorden, hoewel hij de identiteit van die leider niet deelde.

Maar hij zei dat dat gesprek de reden was dat hij uiteindelijk een politieke betrokkenheid van de Likud-partij miste, waarbij hij volgens de planning in Ashkelon zou verschijnen, omdat hij gedwongen was het gesprek aan de telefoon te houden op een stabiele locatie in plaats van in zijn gepantserde auto onderweg en geen goede ontvangst heeft op de weg naar Ashkelon.

Netanyahu zei:

Ik wil niet dat er [raket] lanceringen zijn vanwege mijzelf en vanwege een politieke gebeurtenis (zoals ooit gebeurde tijdens een gebeurtenis in het verleden), maar dat was niet de reden. We waren aanzienlijk laat. Ik zal Ashkelon bezoeken en we zullen voor hun veiligheid zorgen. We hebben vredesakkoorden voor vrede tot stand gebracht, en er zijn nog vier vredesakkoorden op komst

Binnen enkele maanden voorafgaand aan de nationale verkiezingen in de VS slaagde president Donald Trump erin vredesakkoorden te sluiten tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Netanyahu: Four More Arab-Israel Peace Deals On the Way” van 16 maart 2021 en een artikelMike Pompeo at Award Ceremony: ‘Many More’ Countries to Join Abraham Accords” van 2 maart 2021 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Netanyahu: nog vier vredesakkoorden tussen Arabische landen en Israël op komst

Reacties zijn gesloten.