Reut Group over de nieuwe antisemitische jas van progressieve Israëlbashers: erasief antisemitisme

Een nieuw rapport over links antisemitisme werd dinsdag vrijgegeven door een vooraanstaande Israëlische denktank, met het argument dat een nieuwe vorm van antisemitisme steeds krachtiger wordt in de linkse ideologie en activisme.

De Reut Group – die actief is op het gebied van nationale veiligheid, Israëlisch-Joodse betrekkingen en sociaaleconomische ontwikkeling – publiceerde een document over een nieuwe vorm van “erasief antisemitisme” die aan kracht wint in het progressieve discours.

Hoofdauteur Daphna Kaufman vertelde aan The Algemeiner:

Erasief antisemitisme is de facto een ondermijning van de Joodse narratieve zelfbeschikking: juist het recht om de Joodse identiteit, ervaring en kwetsbaarheid te definiëren aan de hand van concepten en taal die de unieke aard van Joodse kwetsbaarheid weerspiegelen, inclusief dat het anders loopt dan andere dominante ervaringen van onderdrukking.

Dit soort antisemitisme “ontkent de rechten van joden individueel of collectief om hun eigen identiteit, ervaring en kwetsbaarheid te bepalen”, stelt de krant – gedeeltelijk vanwege paradigma’s die joden als “machtige blanke onderdrukkers” beschouwen, het “ze op een hoop werpen met de dominante meerderheden die het omschrijft.”

“Erasief antisemitisme voedt niet noodzakelijkerwijs met haat”, zei Kaufman, en is vaak een onbedoeld gevolg van het accepteren van die paradigma’s. “Een marginale marge bevordert echter doelbewust anti-joodse en anti-Israëlische agenda’s door gebruik te maken van zijn principes, gebruikmakend van hedendaagse progressieve paradigma’s om Joodse inclusie en steun voor joodse en pro-Israëlische agenda’s aan de linkerkant aan te vechten.”

Eran Shayshon, CEO van de Reut Group, vertelde The Algemeiner dat Joodse gemeenschappen en pro-Israëlische groepen enig succes hadden gevonden bij het bestrijden van antizionistische activiteiten en de campagnes om Israël te boycotten die voet aan de grond hebben gekregen op Amerikaanse universiteitscampussen. Maar hij voerde aan dat inspanningen zoals steun voor de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) niet zo effectief zouden zijn tegen de “erasieve vorm van antisemitisme.

“Dit komt omdat het vaak geen opzettelijke aanval is, maar een bijproduct van het huidige progressieve discours”, zei hij. “De huidige manifestatie van identiteitspolitiek heeft de culturele normen uitgehold die vroeger de Joodse gemeenschap beschermden. Wat deze uitdaging zo moeilijk maakt om het hoofd te bieden, is dat hoewel de joodse gemeenschappen de woorden en daden van links-progressieve leiders af en toe ervaren als een aanval op de joodse manier van leven, deze laatste meestal niet als antisemieten kunnen worden geclassificeerd.”

“Als gevolg hiervan is er zelfs binnen de Joodse gemeenschap geen noemenswaardige inspanning in zicht om deze uitdaging systematisch aan te pakken, noch om een ​​samenhangend en verenigd front van Joodse gemeenschappen te creëren om het aan te pakken”, zei hij.

De auteurs roepen op tot consensus over wat deze nieuwe vorm van antisemitisme inhoudt, geleid door progressieve joodse gemeenschappen die zich in de “frontlinies” van de kwestie bevinden.

De oprichter en president van Reut, Gidi Grinstein, vertelde de Algemeiner : “De opkomst van de extreem-linkse progressieve beweging in de Amerikaanse politiek is een aanval op de plaats van het Amerikaanse Jodendom in de Amerikaanse samenleving, op de plaats van Israël onder de naties, en over het vermogen van de Verenigde Staten om een ​​groot land te zijn in een complexe en genuanceerde wereld. Die beweging evolueert intellectueel en politiek, en dat moeten wij ook. “

“‘Erasief antisemitisme’ is onze poging om vast te leggen op de manier waarop leden van de georganiseerde Joodse gemeenschap en degenen die Israël steunen, effectief het zwijgen worden opgelegd door deze beweging”, legde hij uit.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “‘Evolving Strain’ of Antisemitism Is Emerging on Left, Argues Israeli Think Tank in New Report” van 16 maart 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Daphna Kaufman “Erasive anti-semitism: A New Threat Arising Within Contemporary Progressive Discourse – Policy Paper – Version A” van 15 maart 2021 op de site van The Reut Group

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.