Bijbelrol uit het Bar Kochba-tijdperk ontdekt in de woestijn van Judea

Israëlische archeologen die tegen schattenjagers racen om grotten in de buurt van de Dode Zee te doorzoeken, hebben een schat aan artefacten ontdekt, waaronder fragmenten van een bijbelse tekst, die al tientallen jaren niet meer is gezien.

De vondsten, bewaard door de hete, droge lucht van de woestijn van Judea, omvatten ook het 6000 jaar oude gedeeltelijk gemummificeerde skelet van een kind, en een perfect intacte, fijngeweven mand die 10.500 jaar oud is, zoals de Israel Antiquities Authority dinsdag zei. was waarschijnlijk de oudste ter wereld.

De Autoriteit heeft toezicht gehouden op een onderzoek van meer dan 65 mijl aan kliffen en de grotten die erin zijn uitgehouwen of geërodeerd. De fragmenten van perkament, ongeveer 2000 jaar oud, dragen bijbelse verzen, geschreven in het Grieks, en komen overeen met een boekrol die ongeveer 60 jaar geleden werd ontdekt, genaamd het “Boek van de 12 Kleine Profeten”.

Die rol is een schat aan oude Joodse teksten, de Dode-Zeerollen genaamd, die in 1947 door plaatselijke bedoeïenen werden gevonden in de grotten van Qumran, ongeveer 20 km ten oosten van Jeruzalem. De collectie, die teksten bevat die elders langs de westelijke oever van de Dode Zee zijn ontdekt, bood een kijkje in de joodse samenleving en religie voor en na de tijd van Jezus.

Een vlaag van verkenning volgde op hun ontdekking, maar de zoektocht stopte uiteindelijk – tot voor kort, toen nieuwe stukken rollen en perkament op de zwarte markt verschenen. De waarschijnlijkheid dat rovers uit de oudheid een nieuwe schat hadden gevonden, spoorde de Autoriteit tot actie aan.

Sinds 2017 abseilen bemanningen van mergel- en kalkrotsen en gebruiken ze drones om honderden grotten en holtes in kaart te brengen. Velen waren gevuld met eeuwenlang zand en puin, en ongeveer een dozijn waarvan werd aangenomen dat ze waarschijnlijk schuilplaatsen waren, werden volledig opgegraven.

De nieuwe manuscriptfragmenten werden gevonden in de “Cave of Horror”, die jaren geleden de 1900 jaar oude skeletten opleverde van Joodse rebellen die tegen het Romeinse Rijk hadden gevochten.

Oren Ableman van de Dode-Zeerollen-eenheid van de Antiquities Authority, zei hierover:

Dit zijn nieuwe stukjes van de puzzel en we kunnen ze toevoegen aan ons grotere beeld van de periode en van de tekst. Ook al zijn deze stukjes klein, ze hebben ons wel wat nieuwe informatie gegeven die we voorheen niet wisten.

De fragmenten maakten de reconstructie van 11 regels tekst mogelijk en gaven inzicht in het perkament waarop de tekst is geschreven.

Opstand van Simon Bar Kochba tegen de Romeinen
(132 tot 135 na C.)


Bronnen:

♦ naar een artikelNew Piece of Dead Sea Scrolls Jigsaw Discovered After 60 years” van 16 maart 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelBible scroll from Bar Kochba era discovered in Judean Desert” van 16 maart 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Bijbelrol uit het Bar Kochba-tijdperk ontdekt in de woestijn van Judea

Reacties zijn gesloten.