Israël onder de grootste wapenexporteurs ter wereld, zou beschikken over 90 kernwapens

Plaatje hierboven: Benjamin Netanyahu bij een ceremonie voor de nieuwe F-35 Adir stealth-straaljager op de Nevatim Air Force Base in de Negev-woestijn op 12 december 2016 [beeldbron: Kobi Gideon / GPO]

Volgens een maandag gepubliceerd rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) behoort Israël tot de top tien van wapenexporteurs ter wereld in de afgelopen vijf jaar en heeft het naar schatting 90 operationele kernwapens.

Volgens het jaarrapport was Israël de achtste grootste wapenexporteur in de periode 2016-2020. Zijn wapenexport, die goed was voor 3% van het wereldwijde totaal, steeg met 59% ten opzichte van de voorgaande periode van vijf jaar.

Ondertussen toonden gegevens aan dat de internationale wapenverkopen tijdens de gerapporteerde periode afvlakten na jaren van sterke groei. Tegelijkertijd werd de grootste stijging van de wapeninvoer met 25% opgetekend in landen in het Midden-Oosten.

Pieter D. Wezeman, senior onderzoeker bij het SIPRI-programma voor wapen- en militaire uitgaven, zei:

Het is te vroeg om te zeggen of de periode van snelle groei van de wapenoverdrachten van de afgelopen twee decennia voorbij is. Door de economische impact van de COVID-19-pandemie zouden sommige landen bijvoorbeeld hun wapeninvoer de komende jaren opnieuw kunnen beoordelen. Maar zelfs op het hoogtepunt van de pandemie in 2020 sloten verschillende landen grote contracten voor grote wapens.

Israël heeft in de periode 2016-2020 belangrijke wapens overgedragen aan 40 staten. India stond bovenaan de lijst en vertegenwoordigde 43% van de totale leveringen vanuit Israël, de op twee na grootste wapenleverancier. De grootste defensiebedrijven van het land zijn onder meer Elbit Systems, Rafael Advanced Defense Systems en Israel Aerospace Industries (IAI).

De vijf grootste wapenexporteurs waren de VS, Rusland, Frankrijk, Duitsland en China, die samen goed waren voor 76% van alle uitvoer van grote wapens. De vijf grootste wapenimporteurs waren Saoedi-Arabië, India, Egypte, Australië en China.

Volgens het SIPRI-rapport was Israël begin 2020 ook een van de negen staten die in het bezit waren van kernwapens. Hoewel Israël al lang een beleid voert om geen commentaar te geven op zijn kernwapenarsenaal en het bestaan ​​ervan niet officieel heeft bevestigd noch ontkend, is het rapport geschat dat het land in het bezit zou kunnen zijn van 90 operationele kernwapens.

Aangenomen wordt dat ongeveer 30 van deze wapens zwaartekrachtbommen zijn voor aflevering door F-16I-vliegtuigen, en tot 50 kernkoppen worden verondersteld te worden afgeleverd door ballistische raketten op het vasteland van Jericho. SIPRI merkte op dat de Israëlische regering nooit publiekelijk haar bezit van de Jericho-raketten heeft bevestigd.

De andere op de lijst van nucleair bewapende staten waren de VS, Rusland, het VK, Frankrijk, China, India, Pakistan en Noord-Korea, die samen met Israël naar schatting 13.400 kernwapens hebben, waarvan 3720 werden ingezet bij operationele troepen.

SIPRI verklaarde:

Over het algemeen blijven de voorraden van nucleaire kernkoppen afnemen. Dit komt voornamelijk doordat de VS en Rusland gepensioneerde kernkoppen ontmantelen. Tegelijkertijd hebben zowel de VS als Rusland uitgebreide en dure programma’s gaande om hun kernkoppen, raket- en vliegtuigafleveringssystemen en productiefaciliteiten voor kernwapens te vervangen en te moderniseren.

Het rapport verwees naar vrijgegeven regeringsdocumenten van Israël en de VS die aangaven dat Israël begin jaren zestig begon met het bouwen van kernwapens met behulp van plutonium geproduceerd door de Israel Research Reactor 2 (IRR-2) in het Negev Nuclear Research Center, nabij Dimona.

SIPRI, opgericht in 1966, omschrijft zichzelf als een onafhankelijk internationaal instituut dat zich toelegt op onderzoek naar conflicten, bewapening, wapenbeheersing en ontwapening.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel Among World’s Biggest Arms Exporters, Counts Up to 90 Nuclear Weapons: Report” van 16 maart 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelInternational arms transfers level off after years of sharp growth; Middle Eastern arms imports grow most, says SIPRI” van 15 maart 2021 op de site van Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)