Frankrijk geeft Klimt-schilderij terug dat tijdens het nazi-tijdperk onder dwang werd verkocht

De Franse regering kondigt aan dat het een door de nazi’s geplunderd landschapsschilderij van Gustav Klimt zal teruggeven aan de rechtmatige eigenaren, meer dan 80 jaar nadat het in 1938 werd gestolen uit een joodse familie in Oostenrijk.

Het kleurrijke olieverf uit 1905 van de Oostenrijkse symbolistische schilder getiteld Rosen unter Bäumen (Rozenstruiken onder de bomen) hangt al decennia in het Musee d’Orsay in Parijs.

De Franse minister van Cultuur Roselyne Bachelot-Narquin vertelt op een persconferentie in Parijs dat …

… de beslissing om een ​​belangrijk werk uit de openbare collecties terug te geven, illustreert dat we ons inzetten voor de plicht van gerechtigheid en schadeloosstelling ten aanzien van geplunderde gezinnen.

Het oliewerk zal worden teruggegeven aan de familie van Nora Stiasny, een Holocaustslachtoffer dat tijdens een gedwongen verkoop in augustus 1938 onteigend werd.

Bachelot-Narquin zegt dat de Franse autoriteiten aanvankelijk niet hadden vastgesteld dat het schilderij door de nazi’s was gestolen, en dat de herkomst pas onlangs aan het licht kwam na een door de Franse regering geleid onderzoek naar de kwestie:

Het is in de afgelopen jaren dat de ware oorsprong van het schilderij is vastgesteld. Het is het enige schilderij van Gustav Klimt dat eigendom is van Frankrijk. ‘Rosen unter Bäumen’ is een bewijs van de levens die een crimineel hardnekkig heeft geprobeerd te elimineren.

Ontaarde kunst in het Derde Rijk
Tijdens de oorlog confisqueerde de Duitse bezetter kunstschatten in heel Europa. De belangrijkste schilderijen en beelden zouden in het Führermuseum in Linz komen te hangen. Ook koos Hitler zijn favoriete werken om op te hangen in zijn privé-vertrekken. De kunstroof van de nazi’s was gigantisch.

Duizenden kunstwerken die door de nazi’s in heel Europa waren geplunderd, kwamen terecht in Franse musea nadat de geallieerden in 1945 nazi-Duitsland hadden verslagen. Hoewel er veel zijn teruggekeerd, hebben de Franse autoriteiten de afgelopen jaren hun inspanningen opgevoerd om een ​​thuis te vinden voor de tientallen hangende erfstukken die nog niet zijn opgeëist.

Hoewel veel werken goed werden ondergebracht in schuilkelders en tijdelijke opslagruimtes, zijn door het oorlogsgeweld ook veel werken verloren gegaan. Een goed voorbeeld van de kunstroof van de nazi’s is de inname van de collectie van de familie Lederer. Het was destijds de grootste verzameling werk van Gustav Klimt ter wereld.

De hele oorlog lagen de schilderijen, waaronder het beroemde drieluik ‘Filosofie, Geneeskunde en Jurisprudentie’ van de Weense universiteit, opgeslagen in Slot Immendorf. Aan het eind van de oorlog gaf Hitler het bevel om alle waardevolle bezittingen te vernietigen, zodat ze niet in handen zouden vallen van de geallieerden. Soldaten staken daarom Slot Immendorf in brand voordat ze terugtrokken.

Bij deze brand zijn tientallen schilderijen van Gustav Klimt in de vlammen opgegaan.

“Rosen unter Bäumen”
Gustav Klimt, 1905


Bronnen:

♦ naar een artikelFrance to return Nazi-looted Klimt to rightful Jewish heirs” van 15 maart 2021 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelFrance to return Klimt painting sold under duress during Nazi era” van 16 maart 2021 op de site van BBC

♦ naar een artikel van Jeroen de Baaij “Deze meesterwerken gingen verloren in de Tweede Wereldoorlog” van 19 mei 2020 op de site van Kunstvensters

Een gedachte over “Frankrijk geeft Klimt-schilderij terug dat tijdens het nazi-tijdperk onder dwang werd verkocht

  1. Na 80 jaar geven ze het terug……toch aardig van ze.

    Net zoals het in 1938 onder dwang werd ‘verkocht’ word het in 2021 onder dwang teruggegeven.

    “We zijn er pas net achter gekomen dat het om gestolen kunst ging”……….jaja!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.