Jongen struikelt over een beeldje uit de Bijbelse tijd in het zuiden van Israël

Een paar weken geleden was de 11-jarige Zvi Ben-David uit Be’er Sheva op familie-uitstapje naar Nahal HaBesor toen hij een ongewoon object in het oog kreeg.

Toen hij het pakte, zag hij dat het een aardewerken beeldje van een vrouw was. Zijn moeder, Miriam Ben-David – een professionele gids – realiseerde zich dat het een belangrijke vondst uit de oudheid was en nam contact op met Oren Shmueli, districtsarcheoloog van de Israel Antiquities Authority in de westelijke Negev.

In overeenstemming met de huidige Covid-19-beperkingen ontmoette Oren Zvi en zijn familie in hun tuin waar ze hem het beeldje overhandigden, dat nu zal worden onderzocht en bewaard in de National Treasures-collectie.

Volgens Oren Shmueli en Debbie Ben Ami, conservator van de IJzertijd en Perzische periodes bij de Israel Antiquities Authority …

… is het beeldje dat Zvi ontdekte zeldzaam en bestaat er slechts één zo’n exemplaar in de National Treasures-collectie. Het werd waarschijnlijk gebruikt in de zesde-vijfde eeuw v.C., aan het einde van de ijzertijd of in de Perzische periode (de late Eerste Tempelperiode, of de terugkeer naar Zion). Het beeldje, 7 cm hoog en 6 cm breed, is gemaakt in een mal. Het toont een vrouw met een sjaal die haar hoofd en nek bedekt, schematische gelaatstrekken en een prominente neus. De vrouw heeft blote borsten en haar handen zijn onder haar borst gevouwen.

Shmueli en Ben-Ami leggen uit:

Aardewerkbeeldjes van vrouwen met blote borsten zijn bekend uit verschillende periodes in Israël, waaronder het tijdperk van de Eerste Tempel. Ze kwamen veel voor in huis en in het dagelijks leven, zoals de hamsa tegenwoordig, en dienden blijkbaar als amuletten om bescherming, geluk en welvaart te garanderen. We moeten in gedachten houden dat de medische kennis in de oudheid rudimentair was. De kindersterfte was erg hoog en ongeveer een derde van de geborenen overleefde het niet. Er was weinig kennis van hygiëne en vruchtbaarheidsbehandeling bestond van nature niet. Bij gebrek aan geavanceerde medicijnen boden amuletten hoop en een belangrijke manier om een ​​beroep te doen op hulp.

Het beeldje is geleverd aan de National Treasures-collectie en wordt momenteel bestudeerd door Oren Shmueli en Debbie Ben-Ami van de Israel Antiquities Authority, in samenwerking met Raz Kletter van de Universiteit van Helsinki in Finland.

De archeologen zeggen:

Het voorbeeldige burgerschap van de jonge Zvi Ben-David zal ons in staat stellen om ons begrip van cultische praktijken in bijbelse tijden en de inherente behoefte van de mens aan materiële menselijke personificaties te verbeteren.

Zvi Ben-David ontving een certificaat van waardering voor goed burgerschap van de Israel Antiquities Authority:

Video: Boy discovers 2,500 year old female figurine while hiking


Bronnen:

♦ naar een artikelBoy stumbles on biblical-era figurine in southern Israel” van 9 maart 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelArcheologie: 2500 jaar oud aardewerk amulet ontdekt” van 15 maart 2021 op de site van Israel Today.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.