Een kopie van ‘Protocollen van Wijzen van Zion’ gevonden bij de controlepost van de Capitol Police

De Amerikaanse Capitol-politie heeft maandag een officier geschorst nadat een kopie van een berucht antisemitisch traktaat zondag in de buurt van een Capitol Hill-veiligheidspost was gevonden, wat een congresmedewerker alarmeerde die het document in het volle zicht bij de controlepost bekeek.

Foto’s die aan The Washington Post zijn verstrekt, tonen een gedrukt exemplaar van de Protocollen van de vergaderingen van de geleerde ouderlingen van Zion op een tafel in een ingang van het Longworth House Office Building.

De post bezorgde de foto’s maandagochtend aan de politie van het Capitool en verzocht om commentaar. De afdeling zei maandagavond dat waarnemend chef Yogananda D. Pittman een officier had geschorst in afwachting van een onderzoek “nadat antisemitisch leesmateriaal was ontdekt in de buurt van zijn werkgebied op zondag.”

“We nemen alle beschuldigingen van ongepast gedrag serieus”, zei Pittman in de verklaring. “Toen deze kwestie eenmaal onder mijn aandacht was gebracht, gaf ik onmiddellijk het bevel de officier te schorsen totdat het Office of Professional Responsibility een grondig onderzoek kon doen.”

Zach Fisch, de stafchef van Rep.Mondaire Jones (DN.Y.), zag en fotografeerde het document zondag rond 19.00 uur terwijl hij de ingang van South Capitol Street naar het Longworth Building verliet, een van de weinige 24-uursingangen aan de Huiskant van de Capitol-campus. Hij bezorgde de foto’s later aan The Post.

Op de foto’s is onduidelijk wie in het bezit was van het document, dat bij elkaar werd gehouden door een bindklem waarvan de pagina’s gescheurd en bevlekt waren. Een datumstempel gaf aan dat het in januari 2019 was gedrukt.

Fisch beschreef dat hij “extreem van streek was” door de inhoud, vooral in de nasleep van de opstand van 6 januari. Maandagavond zei Fisch in tweets dat het document een afspiegeling was van “zowel een nationaal veiligheidsprobleem als een veiligheidsprobleem op de werkplek.”

“Ons kantoor zit vol met mensen – zwart, bruin, joods, queer – die goede redenen hebben om blanke supremacisten te vrezen,” tweette hij. “Als de [Capitol Police] alles is dat tussen ons en de menigte staat die we op 6 januari hebben gezien, hoe kunnen we ons dan veilig voelen?”

Relschoppers werden die dag gespot die antisemitische kledij droegen, waaronder een gefotografeerde persoon die een “Camp Auschwitz” -shirt droeg. Er is geen eerdere directe connectie bekend tussen het document en de Capitoolpolitie, maar leden van de troepenmacht zijn onder de loep genomen vanwege hun gedrag tijdens de rel.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Sales “Tattered copy of ‘Protocols of the Elders of Zion’ found at Capitol Police checkpoint” van 15 maart 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Mike DeBonis “Capitol Police officer suspended after antisemitic document found at checkpoint” van 16 maart 2021 op de site van The Washington Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.