Braziliaanse politie doet een inval in de kerk wiens predikant bad voor een nieuwe Holocaust

De federale politie in Brazilië deed een inval in de kerk waarvan de predikant met gemeenteleden had gebeden voor een nieuwe Holocaust.

De inval van vrijdag in Rio de Janeiro maakte deel uit van een operatie genaamd ‘Shalom’ door de federale politie tegen pastor Tupirani da Hora Lores, die de Pinkster Generation Jesus Christ Church leidt, een kleine en radicale evangelische gemeente. De politie nam daar lectuur in beslag.

Vorig jaar werd da Hora Lores gefilmd terwijl hij predikte en bad om een nieuwe Holocaust samen met zijn gemeenteleden die zijn woorden hartstochtelijk herhalen. Verwijzend naar de gedwongen bekeringen tot het christendom tijdens de inquisitie zei de priester:

Doodt de Joden, God, sla ze met je zwaard, want ze hebben God verlaten, ze hebben de naties verlaten. Ze deden het, gingen met prostituees mee, en toen hen werd verteld dat ze zich moesten bekeren, zeiden ze dat ze het zouden doen, maar ze logen. God, wat je hebt gedaan in de Tweede Wereldoorlog, moet je opnieuw doen, dit is waar we om vragen in onze gebeden aan jou: gerechtigheid, gerechtigheid, gerechtigheid!

Raniery Cavalcanti, een advocaat van Sinagoga Sem Fronteiras, een netwerk van Joodse gemeenschappen in Brazilië, diende een klacht in wegens opruiing tegen da Hora Lores.

Rabbi Gilberto Ventura, de in Sao Paulo gevestigde oprichter van Sinagoga Sem Fronteiras, zei aan de Jewish Telegraphic Agency:

De pastoor had moeten worden opgesloten. Maar het feit dat de politie zijn kerk binnenviel, is al een grote ontwikkeling.

De Joodse Federatie van Rio de Janeiro en de CONIB Nationale Joodse paraplu hebben ook juridische stappen ondernomen tegen da Hora Lores.

Sinagoga Sem Fronteiras (Synagoge Zonder Grenzen) in Rio de Janeiro

Pinksterkerken
Pinksterkerken zijn wars van kerkelijke regels en structuren en dus richten ze overal ter wereld hun eigen kerken op, elke generatie opnieuw. Als paddestoelen schieten deze kerken overal ter wereld uit de grond, met allemaal hun eigen locale regels, geboden en verboden.

Vaak staat een zelfbenoemde ‘ziener’, fantast of ‘apostel’ aan het roer van zulke kerken: gewoonlijk charismatische jonge mannen die door hun enthousiasme een groep gelovigen aan weet te spreken. Uiteraard draait alles om geld onder het mom van religie. Van de gelovigen wordt verwacht dat ze zo’n 10 procent van hun inkomen afstaan.

Deze kerken zijn de status van merkwaardige, marginale sekte binnen het christendom inmiddels flink ontgroeid. In Afrika, Latijns Amerika en Zuid-Oost Azië zijn de afgelopen decennia duizenden kerken en kerkjes ontstaan. Naar schatting telt de Pinksterbeweging wereldwijd meer dan 400 miljoen aanhangers en is daarmee de snelst groeiende groep onder de christenen

Maar ook in Europa en Noord-Amerika blijven de kerken in omvang groeien. In verschillende Nederlandse steden zijn de afgelopen jaren succesvolle nieuwe pinksterkerken gelanceerd – met namen als Jong en Vrij, Hillsong, Vineyard, House of Heroes en Thousand Hills. Ze zitten vol met jonge mensen.

In Nederland telt de beweging naar schatting 120.000 leden waarvan meer dan de helft jonger dan 40 jaar is. In 2001 werd het aantal pinkstergelovigen in België geschat op ca. 26.000 leden. De (eerste) pinksterkerken in Vlaanderen werden vooral gesticht door Nederlandse zendelingen. De meeste Pinksterkerken in Vlaanderen worden vertegenwoordigd in het Verbond van Vlaamse Pinkstergemeenten (VVP)

Video: Zondagskinderen: jonge Pinkstergelovigen in Nederland
gemaakt door Vice Nederland – 1 juni 2020


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Brazilian police raid church whose pastor prayed for another Holocaust” van 12 maart 2021 en een artikel van Cnaan Liphshiz “Brazilian pastor and congregants pray for another Holocaust” van 19 juni 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Ben-Hur Correia “PF cumpre mandado contra pastor que pediu por ‘massacre’ de judeus” van 12 maart 2021 op de site van Globo

♦ naar een artikel van Karel Smouter “Is de Pinksterkerk een radicale sekte of een nobel geloof? Alles wat je moet weten over een snelgroeiende geloofsgemeenschap, die soms in verband wordt gebracht met sektarisme en misbruik” van 12 december 2017 op de site van VICE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.