Oekraïense top-academicus stelt voor om de stad Uman te hernoemen naar nazi-collaborateur

Plaatje hierboven: Kiev, Oekraïne, 17 augustus 2017. Neonazi’s demonstreren voor hun held Stepan Bandera die in de jaren dertig de leider was van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN) die collaboreerde met de nazi’s. Op de achtergrond een foto van hun idool [beeldbron: EJ Insight]

Een hoofddocent aan de oudste en meest prestigieuze staatsuniversiteit van Oekraïne riep de regering op om de stad Uman te hernoemen tot een nazi-collaborateur in reactie op de klachten van Israël over het eren van dergelijke personen.

Bohdan Bilinsky, universitair hoofddocent Building Structures and Bridges aan de 205-jarige Lviv Polytechnic National University, stelde vrijdag de eer voor Stepan Bandera in een Facebook-bericht voor, meldde de nieuwssite van Focus.

Uman, een belangrijke plaats voor Joodse pelgrims, zou “Bandera City” moeten heten, zei hij.

Plaatje hierboven: Joden worden afgebeeld die de bedevaart maken naar het graf van Rabbi Nachman van Breslov in Uman, Oekraïne [beeldbron: J-Post]

Bilinsky zei dat elke Oekraïense stad “stations, havens en vliegtuigen naar Stepan Bandera moest noemen”, een nationalist die een tijdlang collaboreerde met nazi-Duitsland tegen de Sovjet-Unie. Zijn troepen zouden tijdens de Holocaust duizenden Joden hebben gedood.

“Misschien komt deze boze geest niet meer naar ons toe”, schreef Bilinsky over kritiek op eerbetoon aan Bandera en andere nazi-medewerkers. Zijn voorstel volgt op controverse over de benoeming deze maand van een stadion in Ternopil voor Roman Shukhevych, een andere nazi-geallieerde militieleider.

De Israëlische ambassadeur in Oekraïne, Joel Lion, protesteerde op Twitter tegen de naamgeving van het stadion. Maar een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken verdedigde op Twitter het land “met behoud van het nationale geheugen”. Oleg Nikolenko voegde toe dat dit “een van de prioriteiten van het Oekraïense staatsbeleid blijft”.

Het is “volkomen begrijpelijk” dat Ternopil probeert “degenen te eren die vochten tegen het Sovjet-communisme”, schreef Efraim Zuroff, de Oost-Europese directeur van het Simon Wiesenthal Centrum, maar niet degenen achter “de massamoord op onschuldige medeburgers”.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Ukrainian senior academic proposes to rename city of Uman for Nazi collaborator” van 12 maart 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.